Hlavní obsah

Silvestrovská noc bude teplá, v novém roce se ochladí

Předpověď počasí na přelom roku hlásí relativně teplou silvestrovskou noc, nicméně krátce po příchodu nového roku se má citelně ochladit, což bude doprovázeno také silným větrem. Tak prudký propad teplot jako před 40 lety, kdy se přes noc ochladilo až o 30 stupňů, se ale rozhodně neočekává, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Sněhové zpravodajství 31.12.2018Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„V průběhu týdne k nám od severu začne proudit studený vzduch, přinese ochlazení a zimní charakter počasí,“ řekla Honsová.

V pondělí je počasí v ČR pod vlivem teplé fronty, v Čechách je zataženo až oblačno, na jihozápadě území s deštěm, na Šumavě sněží až v polohách nad 750 metrů. Na Moravě a ve Slezsku je oblačno, přechodně i polojasno, dešťové přeháňky se vyskytují jen ojediněle. V odpoledních maximech nás čekají 2 až 6 stupňů.

Silvestrovská noc bude relativně teplá s hodnotami mezi 3 až -1. V Čechách budou teploty většinou nad bodem mrazu, chladněji má být na východě území. Měla by převládat velká oblačnost, ojediněle s mrholením nebo se slabým deštěm. Hranice sněžení se bude nacházet kolem 500 metrů, srážkové úhrny ale budou velmi nízké.

Foto: Christoph Soeder, ČTK/AP

Ilustrační foto

Na Nový rok nás přivítá na obloze velká oblačnost, zpočátku se slabým deštěm nebo mrholením. Teploty přes den ještě vystoupí na 3 až 7 stupňů. „Ve večerních hodinách to začne být zajímavé. Přijde studená fronta, která přinese srážky od 400 metrů sněhové. Vítr začne zesilovat z mírného na čerstvý,“ upozornila Honsová. Vítr podle ní večer dosáhne v nížinách v nárazech rychlosti až 70 km/h, na horách to bude 90 km/h.

V noci na středu vítr ještě zesílí, v nárazech bude mít 90 km/h i v nížinách, v horských oblastech 100 km/h a na vrcholcích hor to bude až 110 km/h. V kombinaci se studeným severním prouděním půjde pocitová teplota výrazně dolů. Přes den bude oblačno až zataženo se sněžením, na horách se budou vytvářet sněhové jazyky. Ráno se budou teploty držet mezi 2 až -2 stupni, takže se místy může vytvářet náledí. Odpoledne se budou teploty pohybovat mezi -1 až 3. „Ale v silném větru se při -1 budeme cítit na -7,“ podotkla Honsová.

Ve čtvrtek si podle ní od větru ulevíme, ale bude převládat oblačno, na většině území se sněhovými přeháňkami. Citelně se ochladí, ráno teploty spadnou na -3 až -7, na sněhové pokrývce to bude až -10, na horách až -15. Bude ledový den, maxima se budou pohybovat od -4 do 0.

V pátek to bude podobné, bude oblačno, místy se sněhovými přeháňkami. Po ránu klesnou teploty na -4 až -8, na sněhové pokrývce až na -10, na horách na -15. Maxima přes den se opět budou držet mezi -4 až 0.

Na víkend by měly mrazy mírně polevit. Přijde okluzní fronta, která přinese do nížin srážky smíšené nebo dešťové. Ranní teploty budou činit -2 až -7 stupňů, maxima v sobotu -2 až 2, v neděli -1 až 3.

Anketa

Jak oslavíte konec roku 2018?
S přáteli či rodinou v nějakém podniku
3,7 %
Na horách
1,1 %
V ulicích města
0,6 %
Doma
35,2 %
Konec roku nijak neslavím
59,4 %
Celkem hlasovalo 2964 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám