Hlavní obsah

Silný vítr zabil muže na stavbě

– ČESKÁ REPUBLIKA

Silný vítr zapříčinil v pátek poledne pád čelní zdi rekonstruovaného domu v Holasicích na Brněnsku. Pod troskami zahynul 27letý majitel domu. Muž zemřel na místě, záchranáři mu nemohli pomoci. Silný nárazový vítr, déšť i sněhové bouře trápí téměř celou republiku. Přerušil i železniční spojení se Slovenskem.

Článek

"Jde o nešťastnou událost. Mladý muž, který byl majitelem domku, dělal generální opravu a nechal stát jen dvě štítové zdi. V okamžiku, kdy byl sám uvnitř, tak se zdivo zřítilo a muže zasypalo. Na místo okamžitě vyjeli hasiči, kteří se snažili muže zachránit, ale ten už byl mrtvý," uvedla Věra Uhrová z policie pro Brno - venkov

Spadané stromy

Hasiči museli často vyjíždět ke spadlým stromům. Na severu Čech začala dopoledne sněhová bouře.

Kvůli hustému sněžení uzavřela policie v devět hodin ráno česko-německý přechod Cínovec na Teplicku ve směru do ČR. Provoz tam byl obnoven po čtrnácté hodině. Ne ale na dlouho. Těsně před patnáctou hodinu jej pro změnu uzavřela německá strana.

Silný vítr s deštěm ztížil i železniční dopravu. Podle posledních zpráv padlé stromy zablokovaly železniční dopravu mezi Českem a Slovenskem v úseku Břeclav-Kúty. Problémy s počasím zřejmě komplikují dopravu i v Německu.

Sypače v terénu

Do Libereckého kraje se přihnala bouře od západu přes Českolipsko a před 10:00 zasáhla i Jizerské hory a Krkonoše. Způsobila problémy v dopravě. Na vozovky vyjely pluhy a sypače.

Zablokován je i příjezd na hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána na Chomutovsku po nehodě dvou osobních aut. Silnice je neprůjezdná.

Vítr o síle orkánu dopoledne v Pardubickém kraji pokácel desítky stromů a strhal střechy několika budov. Na Svitavsku v nárazech větru havarovaly dva automobily, kterým silný vítr převrátil přívěs.

Padající větve

Silný nárazový vítr naměřili v noci meteorologové v jižních Čechách, v Kocelovicích u Blatné na Strakonicku dosáhl rychlosti přes sto kilometrů v hodině. Podle informací českobudějovické stanice by mohly dopoledne nárazy větru dosáhnout až 126 kilometrů za hodinu.

V Praze zasahovali hasiči u spadlých větví, vyvrácených stromů i uvolněných reklam. U jednoho domu vítr dokonce utrhl od třetího do devátého patra zateplení.

Problémy zatím nepůsobí řeky, na žádné zatím nebyl vyhlášen povodňový stav. Ani České dráhy zatím žádné následky větru nemusely likvidovat a provoz nebyl výrazně narušen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám