Hlavní obsah

Silnice pokryl led, pozor musí dát řidiči hlavně na jihozápadě Čech

Aktualizováno

Na silnicích v Čechách a na Moravě se přes noc vytvořilo náledí. Na Šumpersku a Jesenicku v noci sněžilo, a silnice tak pokryla slabá vrstva sněhu. Nehoda komplikuje provoz na jihočeské dálnici D3, na 79. kilometru se převrátilo osobní auto na střechu, zranilo se pět osob.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ledovka se vyskytuje na jih od Prahy, především na menších silnicích na Benešovsku. Ledovka či náledí jsou i na Táborsku, Písecku, Plzeňsku a Klatovsku.

Lokální náledí se tvoří na silnicích všech tříd v Plzeňském kraji. Nejhorší situace je v lesních úsecích a na náhorních plochách. Teploty jsou sice mírně nad nulou, ale ojedinělé náledí bude trvat zhruba do 10:00, řekl krajský dispečer zimní údržby Jiří Slapnička. Problémy hlásí aktuálně policie například na Pačejovsku na jihu Plzeňska. "Třeba 30 kilometrů je silnice bez problémů a pak najedete na čtyři, pět kilometrů dlouhý úsek, jenž je velmi nebezpečný," uvedl.

Na silnicích Zlínského kraje se v pondělí ráno místy tvoří námraza. V nejvyšších polohách Vsetínska a Zlínska jsou chemicky ošetřené silnice vlhké a místy mokré, právě v těchto úsecích námraza hrozí nejvíce. V horských oblastech někde leží ujetá vrstva sněhu. Lokální námrazy se však mohou tvořit také na Kroměřížsku.

Silnice na Šumpersku a Jesenicku v noci na pondělí pokryla slabá vrstva sněhu. Vozovky v této horské části Olomouckého kraje jsou po chemickém posypu sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy se na cestách v Olomouckém kraji tvoří kouřmo a mlha. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné, hlavní tahy jsou většinou holé a vlhké po chemickém ošetření. Teploty ale klesají pod bod mrazu, a tak mohou vozovky místy namrzat. Žádné vážné problémy však hlášeny nejsou.

Na silnicích Vysočiny místy přimrzla voda z roztátého sněhu a na Pelhřimovsku i mlha. Na zbytky zledovatělého sněhu mohou motoristé narazit v lesních úsecích. Většinou jsou ale vozovky na území kraje holé a vymrzlé, informoval dispečink krajské správy a údržby.

Námraza a náledí mohou znepříjemnit cestu motoristům na východě Čech. V Pardubickém a Královéhradeckém kraji zůstávají místy na silnicích zbytky sněhu. Na namrzlou vozovku by se měli řidiči připravit v okolí Litomyšle, Hlinska a Přelouče. Náledí z tajícího sněhu se tvoří na Lanškrounsku a v Železných horách. V Krkonoších a Orlických horách přetrvávají místy na silnicích zbytky uježděného a zledovatělého sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám