Hlavní obsah

Silnice a chodníky pokryla námraza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Teplé počasí posledních dnů a ranní mrazíky mohou za to, že některá místa na českých silnicích a také chodníky pokryla námraza. Silnice jsou sjízdné jen s velkou opatrností. Ve vyšších polohách se navíc tvoří závěje a sněhové jazyky. Na většině území drobně sněží nebo padá déšť se sněhem.

Článek

Riziko námrazy je velké na silnicích ve středních Čechách, především na Mělnicku a Benešovsku. Na některý místech leží na silnicí ujetá vrstva sněhu. S náledím musí počítat i řidiči na Pardubicku.

Nevypočitatelná vrstva namrzlé vody pokryla i mnohé chodníky. Během dne by teploty měly být mírně nad nulou, a voda by tedy opět měla roztát.

Vážná je situace na silnicích v Libereckém kraji. Mnohde se dá projet jen s největší opatrností. Pod rozbředlou sněhovou kaší se často skrývá nebezpečný led, na silnicích ošetřovaných drtí a pískem se během středeční oblevy vytvořily hluboké koleje.

"V Krkonoších přes noc připadlo až 20 centimetrů mokrého sněhu. Zasněžené silnice jsou sjízdné jen s velkou opatrností a se zimní výbavou. Navíc začal foukat nárazový vítr," uvedl ráno dispečer z cestmistrovství v Jilemnici - Hrabačově. Vozovky v Krkonoších a Jizerských horách se po několikadenním sněžení zúžily a lemují je vysoké mantinely.

Ráno sněžilo nejen na Semilsku, ale také v ostatních částech Libereckého kraje. Teploty se pohybovaly mezi minus dvěma až plus dvěma stupni. Na silnicích komplikovaly dopravu hluboké kaluže vody z tajícího sněhu, chodníky ve velkých městech pokrýval led a na něm někde stálo až deset centimetrů vody.

V Krušných horách jsou některé silnice neprůjezdné

Silnice v Karlovarském kraji jsou sjízdné, většinou mokré nebo s vrstvou rozbředlého sněhu. Ve vyšších polohách ale na otevřených silnicích vznikají sněhové jazyky. V Krušných horách jsou kvůli závějím některé silnice neprůjezdné, řekl vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Uzavřena je silnice v okolí Dvorečků nebo silnice Přebuz - Stříbrná na Sokolovsku. Závěje uzavřely i silnici na Klínovec. "Na zprůjezdnění bude muset být nasazen buldozer," řekl Bulka. Zejména do horských oblastí proto doporučují silničáři sněhové řetězy.

Vítr zafoukává i silnici z Perninku do Horní Blatné. Ačkoli silničáři silnici kyvadlově protahují, po několika minutách vítr vozovku znovu zavane

Reklama

Související témata:

Související články

Dálnici D1 opět blokovaly nehody

Hustý sníh je příčinou velkých komplikací v dopravě na vytížené dálnici D1 mezi Prahou a Brnem. Dopravní tepna byla v úterý dopoledne téměř neprůjezdná v obou...

Výběr článků

Načítám