Hlavní obsah

Silničáři upozorňují na mlhy a námrazy, na východě fouká silný vítr

Silničáři v některých krajích varují před mlhami, námrazou a na východě republiky též silným větrem. Komunikace mohou namrzat například v lesních úsecích na jihu Čech a na Plzeňsku. Silný vítr fouká na východě Čech, Zlínsku či v Olomouckém kraji.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Komunikace vykazují místy teplotu pod nulou a mokré povrchy tak mohou způsobovat menší náledí.

Článek

V lesních úsecích na jihu Čech mohou být namrzlé silnice. Teploty se v tomto kraji k ránu pohybovaly od minus dvou po dva stupně Celsia. Vozovky jsou jinak převážně mokré, uvedl dispečink krajské správy a údržby. Podle informací na webu havarovalo před 07:00 nákladní auto s cisternou u Blatné na Strakonicku a skončilo v silničním příkopu.

Lokální námrazy a mlhy komplikují dopravu na silnicích i v Plzeňském kraji. Špatná viditelnost je zejména na Tachovsku. Sypače jsou v terénu na Klatovsku a na jihu Plzeňska.

"Na Klatovsku a na jihu Plzeňska je to takové na hraně, v dalších okresech jsme prováděli pouze kontrolu. Na Tachovsku je veliká mlha. Řidičům tam doporučujeme zvýšenou opatrnost," uvedl Slapnička. V Plzni, Rokycanech a na severu Plzeňska problémy nejsou.

Silnice v regionu mohou po vyjasnění namrzat. Tělesa komunikací vykazují místy teplotu pod nulou a mokré povrchy tak někde, kde to není ošetřené, mohou způsobovat menší náledí. "Tam, kde je nasoleno, tak to ještě jde. Ale tam kde třeba zaprší, tak se sůl zředí a povrch je náchylnější na namrznutí," uvedl krajský dispečer.

Na východě republiky hrozí vítr

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji mohou  řidičům komplikovat jízdu mlhy. Na Rychnovsku by řidiči měli počítat s tím, že po nočním silném větru budou na silnicích popadané větve.

Vítr fouká i na Moravě.  Na Vsetínsku v neděli ráno foukal silný jižní až jihozápadní vítr. Před nárazovým větrem varují také silničáři na Zlínsku, kde je navíc dohlednost na silnicích snížena kvůli dešťovým přeháňkám.

Varování před silným větrem se týká rovněž Olomouckého kraje, zejména Jesenicka a částečně i Šumperska. Řidiči by proto měli být na tamních silnicích velmi opatrní. "Silný vítr zatím nezpůsobil na silnicích žádné komplikace. V noci pršelo, ale teploty jsou nad nulou," řekl dispečer šumperské správy silnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám