Hlavní obsah

Silné mrazy vystřídá husté sněžení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Česká republika zažila ze soboty na neděli velmi mrazivou noc, kdy teplota na některých místech klesla hluboko pod minus 20 stupňů Celsia. Silné mrazy byly také v noci na pondělí. S oteplením se očekávají bohaté příděly sněhu. Napadne až 20 centimetrů a na horách půl metru.

Článek

V pondělí začne v ČR hustě sněžit v západních Čechách, postupně během večera a v noci na úterý se bude sněžení rozšiřovat po území celé ČR, nejintenzivněji bude sněžit v úterý, kdy napadne mezi pěti a 20 cm sněhu, na horách napadne mezi 20 a 50 centimetry sněhu. Sněžit bude až do středy na celém území České republiky. Od středy se v nížinách bude sníh měnit na déšť.

Od úterý až do čtvrtka se budou kvůli silnému větru tvořit na území ČR sněhové jazyky a závěje. Meteorologové varují řidiče, aby jezdili s nejvyšší opatrností.

Noc na neděli byla velmi mrazivá

Nejnižší teplotu v neděli ráno meteorologové naměřili ve stanici Počátky mezi Pelhřimovem a Jindřichovým Hradcem, a to minus 28,7 stupně Celsia. V Adršpachu na Náchodsku bylo minus 26,3 a v Jevíčku na Svitavsku minus 24,3 stupně Celsia.

Naopak nejtepleji bylo dnes ráno v Ústí nad Labem a v Temelíně, kde meteorologové naměřili minus 11 stupňů Celsia.

V pražském Klementinu, kde měří už od roku 1775, bylo minus 9,3 stupně Celsia. Klementinský rekord pro dnešní den činí minus 20,5 stupně Celsia a pochází z roku 1841. Naopak nejtepleji bylo 5. února před dvěma lety, kdy bylo v Klementinu na teploměru 14,6 stupně Celsia.

V pondělí odpoledne meteorologové očekávají od severozápadu sněžení, které by mělo zesílit v noci na úterý. Teploty by potom měly stoupat, proti současnému stavu poměrně výrazně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám