Hlavní obsah

Seznam hrazených léků označili lékárníci za zmetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za zmetek plný chyb označili lékárníci seznam plně hrazených léků, který tento týden zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Mluvčí České lékárnické komory Jan Horáček prohlásil, že seznam způsobuje v lékárnách zmatek. Lidé se dožadují přípravků, o kterých se dočetli, že jsou plně hrazené, ale od lékárníka se dozvědí, že za ně musejí platit.

Článek

"Seznam je plný chyb a pro pacienty je nepoužitelný," prohlásil mluvčí Horáček. Uvedení 1740 léků jako plně hrazených z pojištění pokládá za blamáž. Přestože je podle něj úmysl ministra Davida Ratha ušetřit lidem peníze chvályhodný, tímto způsobem jej nelze naplnit.

Prezident komory Lubomír Chudoba Rathův krok vůbec nechválí, naopak ho považuje za předvolební rétoriku, která má pouze konejšit veřejnost. "Seznam jmenuje léky, které na trhu vůbec nejsou, nebo ty, na které se doplácí," uvedl Chudoba.

Seznam vyšel ve středu jako příloha Práva, v elektronické podobě ho najdete zde.

Ministerstvo ho vydalo i jako samostatnou brožurku, kterou si občané mohou bezplatně vyzvednout ve své zdravotní pojišťovně.

Chudoba: platný seznam hrazených léků sestavit nelze

Prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba upozornil, že sestavit platný seznam léků bez doplatku v České republice nelze, protože zde neplatí pevné ceny ani pevné doplatky. Ministerstvo financí pouze stanovuje maximální cenu léků, ministerstvo zdravotnictví pak určuje výši úhrady ze zdravotního pojištění. Úhrada je podle Chudoby většinou nižší než maximální cena.

Stanovení konečné ceny je ale na výrobci, který se často drží maximální částky povolené ministerstvem financí. V takových případech pacient doplácí i na lék hrazený pojišťovnou.

Mluvčí lékárnické komory Jan Horáček uvedl příklady léků, které i přesto, že jsou uvedeny v seznamu, pacient bez doplatku nedostane. V seznamu jsou například uvedeny Methotrexat, Jacfutin a Mirzaten, které na trhu nejsou. Vyšší cenu než úhradu z pojištění má Acylpyrin. Tralgit či Furorese zase pojišťovny plně hradí jen nemocnicím, takže pacient ho platí na recept v plné výši. Na schválení revizního lékaře je vázán Transmetil či Remodulin, takže je pacient nemůže požadovat v lékárně bezplatně. Jen ve velkých baleních 400 až 1000 tablet je Cyrablock určený pro podání v nemocnicích, vydat pacientovi tak velké balení je nehospodárné, dodal Horáček.

Reklama

Související články

Ministerstvo vydalo seznam léků bez příplatku

Na českém trhu je v současné chvíli téměř 2000 léků, které jsou plně hrazeny státem. Podle nynější vyhlášky, která platí od 1. dubna, tak mohou mít pacienti...

Výběr článků

Načítám