Hlavní obsah

Sexuální výchova bude nepovinná, ustoupil Dobeš tlaku rodičů

Etická výchova, jejíž součástí by měla být i sexuální osvěta žáků, bude nepovinným předmětem. V pátek to oznámil ministr školství Josef Dobeš (VV), který ustoupil petici rodičů, podle níž se má o sexuální výchovu ratolestí starat primárně rodina. Předmět by mohl být zařazen do výuky již příští rok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

"Já jsem poslal dopis ředitelům škol, kde jsem napsal, že je třeba akceptovat přání rodičů, a pokud rodiče mají jiné přání než sexuální výchovu na školách, aby to respektovali," odůvodnil své rozhodnutí Dobeš.

"Nesouhlasíme, aby naše děti byly ve veřejných školách povinně vystaveny předmětům a tématům, jejichž obsah se může příčit zásadám rodičů. Tím by bylo porušeno přirozené právo rodičů na výchovu dětí," osvětlila postoj nespokojených rodičů předsedkyně Výboru na obranu rodičovských práv Anna Brychtová. Petici podepsalo 40 000 lidí.

Nesouhlasíme, aby naše děti byly ve veřejných školách povinně vystaveny předmětům a tématům, jejichž obsah se může příčit zásadám rodičů. Tím by bylo porušeno přirozené právo rodičů na výchovu dětí
předsedkyně Výboru na obranu rodičovských práv Anna Brychtová

O sexu při etice

Ministerstvo školství nyní připravuje úpravu vyučovacích předmětů, její součástí je začlenění sexuální výchovy do etiky. I nadále by zůstala jako volitelný předmět. Loni v listopadu přitom Dobeš nevylučoval, že by etická výchova mohla být na školách povinná.

"Požadujeme, aby se ve veřejných školách učily povinně a jednotně jen předměty a témata, kde je všeobecná společenská shoda názorů. Vše ostatní ať je vyučováno pouze volitelně na základě souhlasu rodičů, kteří musí být předem seznámeni s obsahem a metodami výuky," uvádějí nespokojení rodiče v petici.

Loni vyvolala velký rozruch příručka sexuální výchovy, po protestech konzervativních rodičů ji ministerstvo stáhlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám