Hlavní obsah

Severní Moravu trápí ovzduší, nejhůř se dýchá v Ostravě

Ostrava

V Moravskoslezském kraji přetrvávají zhoršené rozptylové podmínky. Imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, je překročen na všech měřicích stanicích. Místy i více než dvojnásobně, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smogový opar v Ostravě. Ilustrační foto

Článek

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu byly ráno v regionu v rozmezí od 55 do 128 mikrogramů na metr krychlový. Nejhůře na tom byla Ostrava-Přívoz. Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou podlimitní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Během dne nepředpokládáme významnější změnu celkové imisní situace. Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou s velkou pravděpodobností pohybovat většinou nad hodnotou imisního limitu, a to místy až dvojnásobně," uvedli meteorologové.

Podle aktuálních hodinových koncentrací byla situace ráno na řadě míst regionu hodnocena jako špatná. Kvalita ovzduší bývá v regionu zhoršená hlavně na podzim a v zimě. Na znečištění se podílí průmysl, doprava i topení v domácnostech, část škodlivin podle odborníků pochází rovněž ze sousedního Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám