Hlavní obsah

Severa rezignuje kvůli Čunkovi

– PRAHA

Poslanec Pavel Severa ve středu rezignuje na post místopředsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL. Nepřesvědčil totiž většinu lidoveckých poslanců, aby rázně zareagovali na Čunkovu kauzu. Severa to prohlásil při odchodu z celostátního výboru KDU-ČSL.

Článek

Severa již dříve Čunka nepřímo vyzval, aby kvůli nevhodným výrokům o Romech odešel z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Poslanec zdůraznil, že jeho rozhodnutí neznamená například to, že by ve Sněmovně nehlasoval pro vládní reformy.

Čunka Severův záměr odejít z vedení frakce překvapil, dozvěděl se o něm až zprostředkovaně poté, co poslanec mluvil s novináři. Poté Severovi zavolal, poslanec mu prý řekl, že svůj záměr sdělil přímo i členům celostátního výboru. "Řekl, že jsme ho asi neposlouchali, takže jsme to nepochopili," popsal Čunek dialog.

Celostátní výbor KDU-ČSL v úterý totiž nepřijal žádné usnesení týkající se jejich předsedy Jiřího Čunka. První místopředseda lidovců Roman Línek novinářům řekl, že širší vedení strany se rozhodlo žádné nové usnesení nepřijímat ani nerušit ty rezoluce, které Čunkovi vyjadřovaly důvěru. Z dosavadních koaličních jednání prý nemá pocit, že by zelení považovali setrvání šéfa lidovců ve vládě za důvod, proč opustit trojkoalici.

"Neodešli jsme s ultimátem, že buďto bude Jiří Čunek, nebo zelení," popsal výsledek koaliční schůzky z minulého týdne. Znovu by se zástupci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených měli sejít ve středu.

Klaus: Buď odejde Čunek, nebo musí padat hlavy u policie

Podle prezidenta Václava Klause bude mít údajná korupční aféra vicepremiéra, ministra pro místní rozvoj a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka za následek buď odchod samotného Čunka nebo někoho z policie.

"Nedovedu si ale představit, že by tato věc mohla takzvaně vyšumět do ztracena. Buď je vina na straně pana Čunka, a pak ve vládě setrvat nemůže. Nebo se naše policie dopustila neuvěřitelného omylu, tragické chyby, a pak musí padnout řada hlav," řekl prezident Klaus při návštěvě Královéhradeckého kraje.

"Vylučuji, že by to bylo jen tak, že se nic nestalo," dodal Klaus.

Místopředseda lidovců Marián Hošek uvedl, že postoj špiček lidové strany k Čunkovi se nemění. "Podpora, která byla předtím, zůstává stejná," soudí.

Další místopředseda Stanislav Juránek připomněl, že předsednictvo, celostátní výbor i celostátní konference už dříve Čunka podržely a není důvod, proč předchozí usnesení měnit nebo přijímat nová. Někteří lidovci však chtějí Čunkův odchod.

Lidovci nejsou jednotní

Například místopředsedkyně strany Vlasta Parkanová sice nemíní Čunka vyzývat k rezignaci, sama by na jeho místě ale koaliční kabinet opustila.

Kritický k Čunkovi je i šéf senátorů KDU-ČSL Adolf Jílek, poslanec a člen celostátního výboru Pavel Severa či europoslanec Jan Březina.

Čunek už delší dobu čelí tlaku, aby odstoupil kvůli obvinění z korupce. Jeho pozice se zhoršila poté, co se vyjádřil o Romech jako o "opálených" lidech, kteří dělají "binec a ohně na náměstích".

Čunkova kauza dělá problémy i šéfům zbývajících stran vládní koalice. Premiér Mirek Topolánek (ODS) se už dřív nechal slyšet, že odvolání Čunka považuje za nejhorší možnou variantu. Lepší by bylo, kdyby ho sami lidovci přesvědčili, aby kabinet opustil.

Předseda Strany zelených Martin Bursík připustil, že další setrvání Čunka by pro nejmenší vládní stranu mohlo být důvodem k odchodu z koalice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám