Hlavní obsah

Setkání Čechů a Slováků na Velké Javořině pokořilo účastnický rekord

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečné počasí přivítalo více než pět tisíc Čechů a Slováků na nejvyšším vrcholu Bílých Karpat, Velké Javořině (970 m. n. m.). Podle mnohých se jednalo o rekordní silvestrovské setkání na vrcholku rozdělujícím obě republiky.

Setkání Čechů a Slováků na Velké Javořině pokořilo účastnický rekordVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Kolony zaparkovaných automobilů byly neskutečně dlouhé, dvojnásobně proti nejnavštěvovanějším ročníkům setkání,“ přiznal jeden z hlídkujících policistů, který dohlížel na vozidla mířící na Javořinu.

„Počasí vyšlo neskutečně. Počet lidí úžasný. A atmosféra? Tady je vždy dobrá. Letošní setkání je vyvrcholením celého roku. To, co se tu o silvestru děje, je spontánní a srdečná ukázka toho, že se lidé z obou stran hranice chtějí setkávat,“ řekl Právu starosta slovenské Lubiny Martin Beňatinský a pokračoval: „A hlavně se chtějí setkávat lidé, kteří v minulosti žili ve společné zemi. Odjakživa patřili k sobě, a patří i po politickém rozdělení obou republik. Stále všichni cítíme, že jsme spolu, vedle sebe a stále jeden druhého potřebujeme.“

Foto: Aleš Fuksa, Právo

U vrcholu Velké Javořiny je od roku 1990 pomník česko-slovenské vzájemnosti.

Lidé na vrcholek nejvyššího kopce Bílých Karpat chodí v poslední den roku pravidelně od roku 1992, aby vyjádřili nesouhlas s rozdělením bývalého Československa. V současné době chodí nejen k památníku vzájemnosti, který společně Češi i Slováci postavili v roce 1990, ale i k zapálené vatře k blízké mohyle autora myšlenky a zakladatele setkání Josefa Vavrouška, který v roce 1995 zahynul ve Vysokých Tatrách. K jeho pomníčku mnozí pravidelně přikládají drobné kameny ze svých cest.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Tradiční setkání sousedů z obou stran hranice se každoročně neobejde bez přípitku slivovicí.

Po třinácté hodině lidé u památníku vzájemnosti a posléze u hořící vatry společně zapěli česko-slovenskou hymnu, k novému roku si navzájem přiťukli slivovicí. „Dnes vrcholek Javořiny vypadal jak jedno velké lidské mraveniště. To se musí vidět. Atmosféra ani nejde popsat. Chodím zde téměř od začátku, od roku 1998 pravidelně,“ přiznal František Hajdůch, starosta nedalekého Dolního Němčí na Slovácku.

Tradicí se již stává také zastavení u legendární horské Holubyho chaty, kde letos její majitel Miro Martinček ugriloval mladého býka. Ten letošní vážil 460 kilogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám