Hlavní obsah

Seniorům porostou důchody, penzisté starší 85 let dostanou tisícovku navíc

• Aktualizováno
Novinky, bož, zpe

Důchodci si od ledna přilepší o 918 korun. Penzisté, kterým je 85 let a více, budou navíc měsíčně dostávat tisíc korun. Ve středu to schválila Sněmovna, návrh nyní poputuje k prezidentovi. Navýšení vyjde státní kasu na 14,3 miliardy korun, řekla Novinkám ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Poslanci měli na stole dvě verze návrhu. Původní, z dílny vládních stran ANO a ČSSD, počítá s tím, že by si o tisícovku přilepšili senioři starší 85 let. Podle druhého návrhu, který do Sněmovny poslal Senát a navrhl ho senátor Miloš Vystrčil (ODS), by tisícovku dostali všichni, kteří jsou v důchodu 25 let a více.

Sněmovna přijala původní vládní verzi zákona, pro zvedlo ruku 170 zákonodárců, proti nebyl nikdo.

Senátní verzi s přidáním tisícikoruny po 25 letech v penzi poslanci odmítli. Pro bylo 69 poslanců, proti rovněž 69. Ke schválení bylo třeba 85 hlasů.

Sněmovna se musela mimořádně sejít o prázdninách, protože předlohu je potřeba definitivně schválit do září, aby mohlo platit zvýšení penzí od ledna příštího roku. Vratka ze Senátu tak poslancům udělala čáru přes rozpočet.

Kromě toho poslanci schválili, že se zvýší základní výměry penzí z devíti na 10 procent průměrného platu v zemi, tedy o 320 korun. S pravidelnou valorizací by od ledna měl vzrůst důchod všem v průměru zhruba o 918 korun.

Podle ministryně financí Schillerové by byla senátní verze dražší a méně spravedlivá. „Navíc je obtížně realizovatelná,” poznamenala.

Sněmovna o novele jednala zhruba tři hodiny. Pro senátní verzi se v rozpravě vyslovili poslanci ODS, TOP 09, Starostů a nezávislých a SPD.

Jak je to s důchody
Důchod se skládá z pevné a procentní části. Pevný díl je pro všechny stejný, v zásluhové procentní výměře se odrážejí odpracované roky a výše výdělků a odvodů. Podle novely má pevná část penze odpovídat deseti procentům průměrné mzdy místo dosavadních devíti procent. Podíl zásluhové části se tak o něco zmenší. Roli to bude hrát při budoucích valorizacích. Do navýšení pevného dílu poputuje větší část z přidávané sumy, do procentní výměry menší. Lidé s nižší penzí si tak přilepší, ostatním porostou důchody o něco pomaleji než dosud. Penze se valorizují podle poloviny růstu reálných mezd a podle růstu cen, což novela nemění. V příštím roce by se důchody měly zvednout v průměru o 600 korun. Vláda chce kvůli změně složení penze všem lidem, kteří pobírají starobní, invalidní a pozůstalostní důchod, přidat ještě dalších 300 korun. Putovat by měly do pevného dílu důchodu, který nyní činí 2700 korun.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Na důchody loni šlo 404 miliard

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) loni na důchodech vyplatila 404 miliard korun, zhruba o deset miliard víc než v roce 2016. Průměrná výše starobního...

Výběr článků

Načítám