Hlavní obsah

Senioři se přizpůsobí, narodili se za války, hájila poslankyně nižší růst důchodů

Právo, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Šokující slova v pátek zazněla ve sněmovní diskusi o vládním návrhu na zpomalení valorizace důchodů na příští tři roky. Poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková uvedla na adresu důchodců, že se úsporným opatřením vlády přizpůsobí, protože se mnozí z nich narodili za války a jsou tedy zvyklí na daleko horší podmínky.

Foto: Petr Horník , Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Koaliční Gabriela Pecková (TOP 09) emotivně líčila, že vláda nemá jinou možnost, než jít touto cestou: „Můžeme se natahovat jenom tak, jak nám stačí triko. Když se totiž budeme natahovat víc, ukáže se holé všechno od pasu dolů. Můžeme spekulovat, proč je nám najednou triko malé - jestli jsme tak ztloustli, anebo jestli jsme tak zběsile topili pod kotlem, až se srazilo," prohlásila poslankyně.

"Ať se nám to líbí, nebo ne, úsporná opatření pocítí v tomto případě ve svých peněženkách senioři, ale oni se tomu přizpůsobí. Já to vím, protože s nimi pracuji celý život,“ dodala a vysloužila si silnou reakci ze strany opozice, která dávala najevo svůj šok.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

MUDr. Gabriela Pecková

Poslankyně se nedala zastavit: „Mnozí se narodili za války a svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil,“ pokračovala a opozice se již začala nahlas bouřit.

Podle Peckové, která je v civilu lékařkou, senioři netrpí ani tak nedostatkem hmotným, ale duchovním. „Nikdy jsem ještě v ordinaci neslyšela: já už nechci žít, já už na to nemám! Ale velmi často slýchám ve své ordinaci: já už nechci žít, protože už nemám pro co, protože už nemám pro koho, protože překážím, protože mě nikdo nepotřebuje.“

„Tato vláda bohužel v tuto chvíli za daných podmínek neumí dostatečně naplnit peněženky seniorů. Ale co bychom měli umět všichni - naplnit jejich duši,“ uzavřela Pecková.

Je to dno žumpy, reagoval opoziční poslanec

Zvedla tím z lavic řadu řečníků, kteří dávali najevo svůj nesouhlas s jejími názory. Podle Stanislava Křečka ČSSD, který na začátku svého projevu ohlásil střet zájmů, protože je již v důchodovém věku, toto překonalo všechny projevy, které koalice ve Sněmovně dosud přednášela.

„To je naprosté dno. Naprosté dno té žumpy, do které jsme se dostali,“ prohlásil za souhlasného potlesku opozice a dodal: „Pokud se tady paní zpravodajka odvolávala na obsah duše, nechtěl bych znát obsah její duše, pokud něco takového může říct. Odvolávat se v dnešní době, v dnešní Evropě na to, že někteří lidé v Evropě pamatují válku, takže se musí smířit s válečnými poměry, to je prostě nesmysl,“ zvedl Křeček hlas. Podle něho je to typický příklad toho, jak koalice nenaslouchá lidem.

Vyděsila jsem sama sebe, kaje se poslankyně

Reakce na její slova vyděsily i samotnou Peckovou. „To vyjádření, připouštím, mohlo být nešťastné a zavádějící, ale účelem mého vystoupení byl úplný opak. Chtěla jsem upozornit na společensko-sociální problémy, které seniory tíží. Já je dobře znám, jako revmatolog léčím potíže pohybového aparátu, což je chronická záležitost, právě těmito lidmi prožívám prakticky celý život. Znám jejich problémy, a proto je mi líto, že dopad toho byl opačný,“ řekla Právu.

Naplňme peněženky podnikatelů, hřímal Sobotka

S návrhem, jak by mohla pravicová vláda ulehčit důchodcům v jejich těžké situaci, kdy jejich životní náklady neustále rostou a důchody mají zpomalit, přišel předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Podle něho totiž vláda sice není schopná naplnit peněženky seniorů, jak uvedla Pecková, ale zato má recept na naplnění peněženek podnikatelů.

Sobotka proto vyzval vládu, aby zrušila odpočtu DPH pro podnikatele při nákupu jakéhokoli, tedy i luxusního automobilu. „Co kdybychom se v duchu výzvy paní Gabriely Peckové pokusili vyzvat tyto podnikatele, aby spíše naplnili svoji duši a tuto daňovou úlevu jsme zrušili a ušetřené finanční prostředky dali na důchody a nekrátili tolik valorizaci penzí v příštím roce,“ prohlásil Sobotka.

A připomněl, že toto opatření, které snížilo výběr DPH pravděpodobně o 4 až 5 mld. korun ročně, prosadil ještě jako člen KDU-ČSL právě současný ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám