Hlavní obsah

Senioři se musí stěhovat do menších bytů, ale nemají na vysoké kauce

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senioři se často chtě nechtě kvůli rostoucím tržním nájmům musejí vystěhovat do menších a méně kvalitních bytů. Na druhou stranu ale nemají najednou tolik peněz, aby uhradili vysoké jistiny, které po nich v souladu s novým občanským zákoníkem (NOZ) vyžaduje vlastník nově pronajímaného bytu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Senioři se sice nakonec stěhují, ale konstrukce jistiny, která může být až šestinásobkem měsíčního nájmu, jim situaci značně komplikuje. Maximální výše jistiny by měla být nejvýš na úrovni trojnásobku,“ uvedl na parlamentním semináři k dopadům NOZ na nájemní bydlení předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Nenasytný restituent

Podle něho rada registruje stovky případů, kdy senioři čelí podle jejich názoru neadekvátnímu zvyšování nájmu v bytech, kde prožili celý život, ale nemají peníze na to, aby se bránili u soudu. „Spravedlnost je jim tak odpírána,“ dodal.

„Bydlím zde přes šedesát let. Dům vrátili restituentovi odněkud ze severní Moravy. Dělá si tady s tím, co chce. Bral od některých nájemníků peníze do ruky, bez papírů, za příslib, že jim nezvýší nájem. Kdo neměl velkou hotovost nebo mu s nějakou službičkou nešel na ruku, tomu vyhrožoval,“ svěřila se Právu doposud svěží devadesátiletá seniorka ze Štěpánské ulice v Praze 1.

„Chtěl mně i dalším důchodcům v domě letos zvýšit nájem na 350 korun za metr čtvereční, což mu nový správce sice rozmluvil, ale i tak najednou z osmi tisíc měsíčně musím platit dvanáct. Zvažovala jsem žalobu. Jenže z čeho bych to zaplatila?“ dodala.

Soudní spory jdou do desetitisíců

Není divu, že důchodci se do soudních sporů o nájem nehrnou. „U soudního sporu o zvýšení nájmu z osmi na 10 tisíc se v nákladech na právní úkon dostáváme podle způsobu výpočtu na 7500 korun i téměř až dvakrát více. Úkony jsou minimálně tři – příprava, podání a účast na soudním jednání.

Jenže soudní spory se táhnou i přes dva roky, přičemž mnohdy nájemník spor o zvyšování nájmu prohraje a je nucen celou částku doplácet najednou zpětně,“ řekla Právu advokátka poradny Sdružení na ochranu nájemníků Lenka Veselá.

Podle ní se soudci při rozhodování sporu o výše nájmu nemají čeho chytit. Předvídatelnost jejich rozhodování tak není žádná. „Nedokážeme lidem říci, jak jejich spor nejspíše dopadne,“ dodala Veselá.

V moci drahých znalců jsou i soudci 

Když už nakonec na spor o zvýšení nájmu dojde, o věci fakticky podle Pernese rozhodují drazí soudní znalci. Ti často vydají stanoviska, jimiž se soudci slepě řídí, avšak pro seniory jsou likvidační. „Místo soudních znalců je třeba vytvořit jasné tabulky, stropy, podle kvality a místa bytů – jasné cenové zrcadlo,“ dodal Pernes.

„Předešlo by se tak mnoha dlouhým soudním sporům. Takové tabulky by byly vodítkem i pro soudce. Tato změna by se měla projevit v novelizaci občanského zákoníku,“ konstatoval soc. dem. poslanec Jeroným Tejc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám