Hlavní obsah

Senioři mají hřiště bez prolézaček, protahují se na strojích

Novinky, mak
Praha

Dětským hřištím ve velkém konkurují hřiště pro seniory. V Praze rostou jako houby po dešti. Nejedná se o ta klasická s prolézačkami, kolotoči a skluzavkou, na kterých by si senioři hráli. Fungují spíše jako posilovna, kde si starší lidé mohou „hrát“ na posilovacích strojích, při čemž si zlepší koordinaci a motoriku.

Hřiště nejen pro děti. Senioři bez kolotočů a se strojiVideo: Novinky

 
Článek

Paní Alena Hyblerová je osmasedmdesátiletá aktivní seniorka. To co pohybově zvládá ona, by jí mohla závidět i většina mladých. Pravidelně chodí cvičit na speciální hřiště v Praze 6. Hřiště pro seniory však neznamená pouhé zvětšení prvků, které známe z dětských hřišť. Ve vnitrobloku na sídlišti Petřiny, je deset strojů, na kterých se lze protáhnout, posílit záda, ruce i nohy.

„Hřiště má úžasné provedení a byl to skvělý nápad. Chodím cvičit téměř každý den. Kdykoliv jdu vynést odpadky, zacvičím si na nějakém stroji. Kolikrát vidím starší lidi, kteří se vracejí z nákupu, že odloží tašku a zacvičí si taky,“ pochvaluje si venkovní aktivity sportovkyně Alena, která hned u hřiště bydlí.

Foto: Novinky

Alena Hyblerová se rozcvičuje na hřišti pro seniory

Hřiště zde funguje už pátým rokem a těší se velké oblibě. Senioři mohou protahovat svá těla pod širým nebem. Ale je určeno i pro všechny věkové kategorie, může posloužit jak dětem, tak jejich maminkám.

„Jsou tu prvky pro seniory na protažení těla a udržení stability. Senioři motoriku pomalu ztrácejí a cvičení napomáhá tomu, aby zůstala zachována. Probíhají zde i cvičení s trenérem, což je velmi žádané a úspěšné. Některé stroje jsou náročnější a je potřeba, aby věděli, jak přesně na nich cvičit,“ řekla Marie Kousalíková, starostka Prahy 6 a iniciátorka projektu hřiště, které vzniklo jako první svého druhu nejen v Praze, ale i v České republice.

O hřištích pro starší generace můžeme mluvit jako o velkém trendu. V Praze je najdeme na několika místech. Populární je Sport park pro seniory v Podolí. Praha 6 nabízí druhé hřiště tohoto typu na Červeném vrchu. Na své si senioři přijdou v Centrálním parku na Pankráci. Cvičební prvky pro dospělé a seniory plánují i další městské části.

Reklama

Výběr článků

Načítám