Hlavní obsah

Senilní zednář Schwarzenberg, objevilo se na Facebooku Bátory. Je to podvod, tvrdí

Aktualizováno

Kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora se na Facebooku opět pustil do vicepremiéra Karla Schwarzenberga (TOP 09), tentokrát ještě ostřeji než posledně, kdy tím rozpoutal vládní krizi. Svým příznivcům sdělil, že na ministru zahraničí se projevuje senilita, a prohlásil, že jeho zednářské, pravdoláskařské a oportunistické tendence vedou ČR do pekel. Bátora tvrdí, že mu někdo naboural facebookový profil a urážlivá slova tam vystavil.

Foto: Novinky

Ředitel personálního odboru ministerstva školství Ladislav Bátora a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Článek

„Na panu knížeti se již začíná projevovat stařecká senilita. Jeho zednářské, pravdoláskařské a oportunistické tendence jsou pro naši zemi cestou do pekel. Kdyby se již radši odebral odpočívat na svůj zámek a vzal si s sebou jako lokaje pana Kalouska, udělal by občanům této země velikou laskavost,“ napsal Bátora ve svém profilu na sociální síti Facebook.

Schwarzenberg uvedl, že pravdivost tvrzení o nabourání facebookového účtu nemůže přezkoumat. „Ostatně mě to už nezajímá. Pan Bátora mě nezajímá, a nechci se k němu vyjadřovat,“ uvedl. Na Bátorovu teorii, že jde o politický útok, dodal, že ho „chytá fantas“.

Na dotaz, zda Bátorově verzi věří, odvětil: „Víra je pro mě otázka náboženství, chci vidět fakta. Opravdu by mě to zajímalo, musí se dokázat, že to bylo opravdu vloupání,“ dodal s tím, že to je ale úkol pro Bátoru.

Bátora: Je to podvod, nic jsem nenapsal

Dobeš svolal v úterý dopoledne tiskovou konferenci, na které Bátoru opět hájil s tím, že urážlivé výroky nepocházejí od něj. Od výroků na Facebooku se distancoval i Bátora, sám je prý nenapsal a dozvěděl se o nich během porady vedení ministerstva.

„Jakmile jsem se to dozvěděl, šel jsem se podívat ke svému počítači. Nedostal jsem se na svůj Facebook a nedostal jsem se posléze do svého emailu. Přes mobilní telefon jsem se dozvěděl, že byla změněna moje emailová adresa platná pro Facebook. Znamená to, že se do svého Facebooku nedostanu,“ uvedl Bátora s tím, že celou věc chce nechat prošetřit firmou a podá trestní oznámení.

Ukrást účet na Facebooku není v dnešní době nijak obtížné. I méně zkušený uživatel to zvládne s patřičnými aplikacemi – takzvanými sniffery, které monitorují síťový provoz počítače. Jednou z takových aplikací je například FaceNiff pro telefony s operačním systémem Android.„Ve chvíli, kdy uživatel nepoužívá šifrovanou komunikaci, dokáže aplikace odchytit ze síťové komunikace, například v internetové kavárně, identifikátor ověření identity na Facebooku. Díky němu pak získá stejná práva jako skutečný majitel účtu,“ řekl Novinkám Jakub Čížek ze serveru zabývajícím se počítačovou problematikou Živě.cz s tím, že taková činnost je ale v České republice nelegální.„Vysvětlení celé věci je velmi jednoduché, když tedy budeme předpokládat, že pan Bátora je absolutní blb. Pak se mu může na účet dostat kdekdo: někomu řekne své heslo, používá hesla slabá. Osobně se ale domnívám, že pan Bátora je velmi inteligentní. Absolutně proto neuvažuji o tom, že se mu někdo na účet dostal. Kdyby tomu tak bylo, tak je to opravdu nesvéprávný blb, který se nedokáže postarat o své vlastní věci a který nemá co dělat v politice,“ řekl Právu počítačový expert a publicista Daniel Dočekal.

Pravidla nebyla porušena, ujišťuje Dobeš

Bátora je přesvědčen, že narušení jeho Facebooku bylo cílené. „Jsem přesvědčen, že to bylo vykonáno z politických důvodů,“ podotkl. Kdo však za tím stál, neví. „Slíbil jsem, že budu zachovávat komunikační klid, aby se záležitosti nejitřily,“ dodal.

Dobeš podle svých slov kvůli údajným výrokům Bátory přerušil poradu vedení ministerstva a v rozčilení si nechal Bátoru zavolat. Ministr uvedl, že se obával toho, že Bátora porušil svou mlčenlivost a že došlo k porušení dohody mezi Dobešem a premiérem Nečasem o tom, že bude úředník ve svých výrocích zdrženlivý.

„Jedno z pravidel znělo, že ředitel Bátora se nebude nijak vyjadřovat, i když vnitřně vnímám, že omezení není dobré. V úterý se objevily výroky, které mě pobouřily. Pan Bátora ale garantoval, že je nenapsal a distancoval se od nich. Jsem tedy přesvědčený, že nedošlo k porušení pravidel,“ uvedl Dobeš.

Bátorův Facebook už způsobil krizi vlády

Bátora se už jednou do předsedy TOP 09 trefoval. Schwarzenberg o něm v půli léta prohlásil, že se svými názory se Bátora na ministerstvo školství hodí jako „pazdeří k určité části těla“. „Chudáček starý,“ reagoval na svém Facebooku Bátora. „To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj...“ napsal Bátora.

TOP 09 na protest proti urážlivým slovům personálního ředitele bojkotovala jednání vlády. Požadovala odstoupení Bátory z postu personálního ředitele, který by mohl mít potenciální vliv na výchovu mládeže.

Ministr školství Josef Dobeš (VV), který Bátoru zaměstnal na doporučení lidí z okolí Hradu, se však svého chráněnce nechtěl vzdát. Nakonec se se Schwarzenbergem dohodl, že Bátoru přeřadí do funkce zástupce ředitelky kabinetu ministra.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím, který měl k Bátorovi výhrady již v minulosti, se domnívá, že by úředník měl opustit státní správu. „Pro mě je to jednoznačně to poslední, a dost,“ řekl Právu, ovšem ještě před tím, než se Bátora od svého facebookového profilu distancoval.

Anketa

Věříte Bátorovi, že poslední urážky Schwarzenberga na Facebooku nepsal on?
Ano
24 %
Ne
76 %
Celkem hlasovalo 5981 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám