Hlavní obsah

Senátorský klub rezignaci Janáčkové nepožaduje

PRAHA

Členové senátního klubu SNK se shodli na tom, že kauza výroků senátorky Liany Janáčkové, vzhledem k tomu, jak byla načasovaná, je výsledkem bojů na ostravské radnici. K její rezignaci na post místopředsedkyně senátního výboru pro lidská práva se klub nevyjádřil. Janáčková sama rezignovat odmítá.

Článek

Senátoři podle svých slov považují výroky Janáčkové za neadekvátní. Ona sama o nich mluví jako o "nešťastných". [celá zpráva] Domnívá se také, že nahrávku někdo zmanipuloval.

Podle zveřejněné nahrávky se loni v srpnu přiznala, že je rasistka. Nahrána jsou i její slova, že už "nemá cikány kam dávat" a že pro jejich vystěhování vybrala osadu, kde budou žít za vysokým plotem s elektrickým napětím. Mluvila i o použití dynamitu. [celá zpráva]Janáčková se k části výroků přiznala.

Zopakovala také, že je ochotná se Romům omluvit. Ne ale těm, kteří dělají v obci problémy ani romských sdružením. Omluví se pouze Romům, kteří se jejími výroky cítí dotčeni. Podle jejích slov radnice pro zlepšení situace nepřizpůsobivých obyvatel něco dělá, zatímco sdružení pouze mluví.

Podle senátorů se nahrávka objevila právě ve chvíli, kdy Janáčková vystřídala na postu starostky obce Mariánské Hory a Hulváky představitele ODS. Právě on nahrávku poskytl romským sdružením.

Romové chystají trestní oznámení

Romské sdružení se spolu s bývalou zástupkyní ombudsmana Annou Šabatovou chystá ve středu podat na Janáčkovou trestní oznámení pro hanobení rasy. Senátorka to odmítla s tím, že mluvila o lidech, kteří žijí v osadě Bedřiška, nikoliv o rase. "Nemluvila jsem o rase, nemluvila jsem o etniku, nemluvila jsem o organizacích aktivistických, takže toto odmítám," uvedla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám