Hlavní obsah

Senátorka Janáčková se vzdala kandidatury do EP za svobodné

Novinky, Jiří Mach

Senátorka Liana Janáčková, která se nedávno stala místopředsedkyní Strany svobodných občanů, se v úterý vzdala kandidatury za tuto stranu do Evropského parlamentu. Svou rezignaci odůvodnila tím, že v poslední době se ocitla pod tlakem anonymních udání a nerada by tím poškodila stranu.

Článek

"V poslední době čelím v rámci předvolební kampaně mnohým atakům ve formě anonymních udání na moje údajné pochybení ve funkci starostky. Přestože si nejsem vědoma žádného provinění, nechci kvůli jakýmkoliv podezřením poškodit stranu Svobodných. Děkuji všem, kteří pro mě hlasovali v primárních volbách. Důrazně však žádám spolustraníky i veřejnost, aby respektovali presumpci neviny. Přeji Svobodným úspěch ve volbách,“ uvedla Janáčková.

Anonymy se měly týkat údajné manipulace s hospodařením městské části Mariánské Hory a Hulváky, kde je od roku 1990 starostkou. 

Janáčková se hodlá proti anonymním útokům bránit soudně, a to i v případě, že ji senát nezbaví imunity. Předseda SSO Petr Mach odmítl spekulace, že v souvislosti s udáními senátorku z kandidátky vyškrtli. "Bude mít moji podporu, bude-li chtít za svobodné kandidovat třeba do Senátu,“ prohlásil Mach.

Senát Janáčkovou dosud ochránil

Podle Janáčkové jsou anonymy součástí politického boje. "Opoziční politici využívají nejrůznější metody k likvidaci politického protivníka. Nicméně věřím, že se brzy očistím,“ doufá Janáčková.

V minulosti již policie prověřovala údajné nekalé machinace kolem společnosti EMI a hulváckého koupaliště. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé tehdy požádali Senát, aby ji zbavili imunity. Ten tak ale neudělal ani v druhém případě, kdy její rasistické výroky na adresu části ostravských Romů policie vyšetřovala jako trestný čin. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám