Hlavní obsah

Senátoři schválili týden volna pro otce po narození dítěte

Novinky, bja

Týden volna pro novopečené tatínky ve středu dopoledne schválil Senát. Součástí novely je i zlepšení podmínek pro osiřelé děti, aby získaly sirotčí důchod, a vyšší nemocenská pro dobrovolné hasiče a záchranáře, kteří se zraní při zásahu. Nyní již jenom zbývá, aby novelu podepsal prezident Miloš Zeman.

Foto: Profimedia.cz

Čerství tatínkové budou mít nárok na týden placeného volna.

Článek

Novelu zákona o nemocenském pojištění ve středu projednával Senát.

Nárok na sedm dní placeného volna mají mít jen plátci zdravotního pojištění a mohou je čerpat v období šestinedělí.  Právě k týdnu volna pro novopečené tatínky měla největší výhrady opozice.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) označil normu za populismus, protože podle něj je narození dítěte pro rodinu tak významná událost, že si čerstvý tatínek rád vezme dovolenou. Stejně nemůže s několikaměsíčním potomkem nikam cestovat, tak by mu ještě dovolená měla zbýt.

Pochyby ohledně zavedení normy vyjádřil i senátor Jan Žaloudík (ČSSD), který podle svých slov přijal, že jsme jedna z posledních zemí Evropy, která ještě otcovskou dovolenou nemá, nicméně není mu jasné, jestli dítě dokáže během týdne s otcem navázat dostatečný vztah. Navíc když jej pak otec po týdnu opustí, aby se vrátil do práce, může to být pro potomka frustrující. Nakonec ale hlasoval pro.

Marksová: Matka potřebuje oporu

Pochybnosti se pak pokusila vyvrátit předkladatelka zákona ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Ta sdělila, že na základě svých osobních zkušeností ví, že matka by v období po porodu uvítala oporu. Navíc je období šestinedělí mezinárodně uznávané jako zdravotnicky a biologicky složité období.

Novelu nakonec senátoři schválili. Pro bylo 58 přítomných, proti byl pouze jeden senátor a 18 se zdrželo. Pokud zákon ještě podepíše prezident, mohl by vejít v účinnost již na konci letošního roku.

Anketa

Souhlasíte se zavedením týdenního placeného volna pro otce po narození dítěte?
Ano
70 %
Ne
30 %
Celkem hlasovalo 3587 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám