Hlavní obsah

Senátoři přiznali miliónové vedlejší příjmy i dluhy

Právo, ada

Čtvrteční půlnocí uplyne lhůta pro poslance, senátory, členy vlády a další činitele pro odevzdání přiznání o vedlejších příjmech, darech, nově nabytém majetku a také dluzích za loňský rok. Stanoví to zákon o střetu zájmů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání Senátu. Ilustrační foto

Článek

Zatímco sněmovní mandátový a imunitní výbor dosud nestačil ověřit desítky došlých přiznání, a tudíž nejsou zatím veřejně přístupná, v Senátu již většina přiznání naznačuje, jak na tom členové horní parlamentní komory jsou.

Největší vedlejší příjmy přiznal úspěšný podnikatel, majitel firmy Juta Jiří Hlavatý (za ANO), kterému loni 28. října udělil prezident republiky medaili Za zásluhy.

Hlavatý v přiznání uvedl hrubou mzdu šéfa firmy ve výši 4 001 877 korun, dividendy z firmy dosáhly 25 130 000 korun a důchod 623 160 Kč. Senátor současně investoval 21,5 miliónu do cenných papírů tří bankovních domů.

Další ze senátorů-podnikatelů, Ivo Valenta, majitel skupiny Synot, zatím podle registru své přiznání výboru neodevzdal.

Lékaři i starostové

Stejně tak nedorazil dosud dokument od Evy Sykové (za ČSSD), která nedávno rezignovala na post šéfky Ústavu experimentální medicíny kvůli kauze léčby kmenovými buňkami.

Statisícové až miliónové sumy přiznávají pravidelně také zákonodárci-lékaři, kteří obvykle nechtějí svou profesi během politické kariéry pověsit na hřebík, takže si udržují praxi, byť někdy i zkrácenou.

Třeba Jan Žaloudík (ČSSD) coby ředitel Masarykova onkologického ústavu si loni v této funkci vydělal 1 849 005 korun a z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity dostal 136 384 Kč.

Další ze senátorů-lékařů, Radek Sušil (ČSSD), loni dostal mzdu 1 241 654 korun. Jaroslav Malý (za ČSSD) přiznal plat profesora Lékařské fakulty UK 499 330 Kč, plat lékaře ve Fakultní nemocnici Hradec Králové 733 349 korun a příjem ze své živnosti spočívající v odborných konzultacích 255 000 korun.

Téměř devět set tisíc přiznala Alena Dernerová (za Severočechy.cz) za svou praxi dětské neuroložky a za členství ve správní radě VZP. Podobnou sumu investovala do koupě nového auta.

Mezi senátory nejsou výjimkou ani vedlejší příjmy z komunální politiky, neboť mnoho členů horní komory se rekrutuje právě z těchto pater politiky.

Láska má hausbót

Prvenství tradičně zaujímá dlouholetý senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS), kterému primátorská funkce loni vynesla 852 349 korun.

Mnohem méně inkasoval za funkci starosty Bohumína Petr Vícha (ČSSD), a to 602 043 Kč, starostovi Sedlčan Jiřímu Burianovi (ODS) funkce přinesla 457 294 korun, Jaromíru Strnadovi (ČSSD) coby starostovi Čáslavi 449 084 Kč.

Někteří senátoři loni investovali, a to většinou do bydlení. Třeba šéf horní komory Milan Štěch (ČSSD) spolu s manželkou do přístavby rodinného domu

1 104 000 korun, Libor Michálek si pořídil byt za 1 781 620 korun, přičemž výše jeho úvěru dosáhla 1 494 176 Kč.

Za 600 tisíc korun si koupil hausbót Václav Láska (SZ), který je současně advokátem, což mu vydělalo 450 tisíc korun. Na druhou stranu ale má úvěr ve výši 300 tisíc.

Poslanci, právě tak jako senátoři, na rozdíl od členů vlády mohou podle zákona o střetu zájmů podnikat, stejně jako mohou současně působit v dalších funkcích v komunální politice.

Základní plat zákonodárce v letošním roce činí 65 700 korun hrubého měsíčně a k tomu dostávají zdaněné náhrady na stravu, dopravu a reprezentaci 34 200 až 46 300 korun podle vzdálenosti bydliště od Prahy. Základní plat zvyšují příplatky za parlamentní funkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám