Hlavní obsah

Senátoři po hádce na imunitu nesáhli

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rozsáhlá imunita poslanců a senátorů bude zachována, neboť Senát ve středu po dlouhé a bouřlivé diskusi k ústavní novele, která počítá s jejím omezením jen na výkon mandátu, své rozhodnutí odložil. Rozpravu přerušil až do 28. října. Do té doby si senátoři chtějí vyjasnit, co by stalo, kdyby předlohu vrátili nové Sněmovně s pozměňovacími návrhy.

Článek

Zatímco někteří tvrdili, že upravená verze znamená zamítnutí, jiní mínili, že poslanci by se jejich verzí mohli zabývat.

Došlo až k slovním napadáním, když ústavně ústavně-právní výbor doporučil, aby se imunita vztahovala jen na projevy a hlasování zákonodárců v parlamentu.

Sněmovna přitom schválila verzi, podle níž by už neplatila dosavadní tzv. doživotní imunita. Dosud platí, že pokud parlamentní komora nevydá svého člena policii, nesmí být poslanec či senátor za daný čin už nikdy stíhán. Dolní komora navrhla zkrácení imunity jen po dobu výkonu mandátu.

Helena Rögnerová (SNK) prohlásila, že Česko patří mezi státy s nejširší imunitou. Bylo by podle ní "výsměchem a ostudou", kdyby předlohu nyní hodili pod stůl, když Senát dosud opakovaně imunitu omezit. Pozměňovací návrh tudíž vidí jenom jako "zástěrku", jak si tuto výsadu zachovat.

"Faleš světu vládne," prohlásil Milan Štěch (ČSSD) s odkazem na předvolební sliby politiků imunitu zkrátit. Jiří Zlatuška (LiRa) si myslí, že by měla být imunita úplně zrušena. "Nemá opodstatnění," řekl. Nařkl členy ústavněprávního výboru, že se bojí přiznat, že jsou proti omezení imunity, a označil je za politické analfabety. Při jeho vystoupení na něj senátoři ODS nesouhlasně pokřikovali.

Předseda ústavněprávního výboru Jaroslav Kubera (ODS) navrhl, aby se Zlatuškou bylo kvůli označení za analfabety zavedeno disciplinární řízení. "Politický analfabet není nadávka," reagoval Zlatuška. Ani "debil" není nadávka, jde o lékařský termín, a je jen otázka, kdy se použije, kontroval Kubera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám