Hlavní obsah

Senátoři oznamují postup a opatření proti koronaviru

Praha

Stav nouze v ČR kvůli šíření nového typu koronaviru a schvalování desítky zákonů ve středu zaměstná Senát. Jeho členové se mají sejít v úsporném formátu a při využití ochranných prostředků. Důvodem je vládou vyhlášená karanténa v celém Česku.

TK před začátkem schůze SenátuVideo: ČTK

 
Článek

Senátoři si odpoledne k debatě o opatřeních proti koronaviru pozvali premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (oba ANO), ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymulu. V ČR bylo podle informací z úterního večera 434 případů nákazy novým koronavirem.

Vláda od pondělí vyhlásila v Česku karanténu, většina obchodů musí být zavřena už od víkendu. Kabinet je kritizován za to, že nezajistil dostatek ochranných prostředků.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ze zákonů má Senát schvalovat změny ve způsobu voleb do rad oborových zdravotních pojišťoven nebo zjednodušení byrokracie pro školy v přírodě. Vládní snahu, která by znamenala prodloužení lhůty pro vracení nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty, asi odmítne.

Z programu, který měl podle návrhu původně tři desítky bodů, zmizí například senátní návrh na ústavní zakotvení práva na obranu života se zbraní. Stažen bude také senátní návrh zákona o vytvoření České komory porodních asistentek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám