Hlavní obsah

Senátoři jdou k Ústavnímu soudu kvůli střetu zájmů

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třiapadesát senátorů (30 z ODS, 10 z KDU-ČSL, 11 z KOD a 2 ze SNK) se podepsalo pod ústavní stížnost týkající se platnosti novely zákona o střetu zájmů, kterou ve čtvrtek odeslali Ústavnímu soudu.

Foto: Ústavní soud, Novinky
Článek

"Je tam překvapivý moment, že i ti, kteří hlasovali pro znění zákona, se připojili k této ústavní stížnosti," řekl na dotaz Práva předseda horní parlamentní komory Přemysl Sobotka (ODS).

Spor se týká vztahu obou parlamentních komor. Podle senátorů nebyla novela platně přijata, neboť když mění i volební zákony, je k jejímu přijetí zapotřebí souhlas obou komor. Poslanci, kteří přehlasovali veto prezidenta, naopak tvrdí, že zákony o krajských a obecních volbách nejsou volebním zákonem ve smyslu ústavy.

Podle Sobotky bude k Ústavnímu soudu podána do dvou týdnů ještě další stížnost senátorů ke stejné novele, která se bude týkat jejího obsahu. Nelíbí se jim, že uvolnění zastupitelé nemohou za plat zastávat funkce ve firmách či organizacích zřizovaných kraji a obcemi, jež je také majetkově ovládají.

Reklama

Výběr článků

Načítám