Hlavní obsah

Senátoři hladce schválili odklad státních maturit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Až v roce 2010 by se studenti měli dočkat státních maturit. S dvouletým odkladem počítá novela školského zákona, kterou ve středu velkou většinou hlasů schválil Senát. Nyní ji posoudí ještě prezident. Zatím platný zákon počítá s tím, že nově se bude maturovat poprvé již v roce 2008.

Článek

Někteří pravicoví zákonodárci se dokonce domnívají, že stát by měl od projektu státních maturit zcela upustit, ministerstvo školství ale s jejich pozdějším zahájením zatím dál počítá.

Většina poslanců i senátorů se shoduje v tom, že start již v příštím roce není možný a způsobil by žákům i pedagogům víc škody než užitku. Zahájení jednotných maturit není podle nich připraveno organizačně, jasno prý ale není ani o obsahové stránce takových zkoušek. Za odložení státních maturit demonstrovalo v Praze v květnu zhruba 10 000 studentů.  [celá zpráva]

Odklad hladce postupuje

Odklad státních maturit před měsícem prošel Poslaneckou sněmovnou. Pro změnu hlasovalo 152, proti návrhu byl jen jeden poslanec. [celá zpráva]

Koalice a opozice se neshodují na tom, kdo přípravu společných maturit zanedbal. Koaliční zákonodárci míní, že to byly ještě předchozí vlády pod vedením ČSSD, socialisté dávají vinu pravicovým kabinetům, které zemi řídily po loňských volbách.

Někteří opoziční poslanci se navíc obávají toho, že ani v roce 2010 nové maturity nezačnou, protože koaliční strany je opět označí za nepřipravené. "Za dva roky budou odpůrci maturit argumentovat úplně stejně jako nyní a budou chtít další odklad," uvedla již dříve například poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová. Ministryně školství Dana Kuchtová (Strana zelených) ale před časem řekla, že něco takového nezamýšlí.

Tři předměty

Společná maturita se má podle dosavadního plánu týkat tří předmětů - českého a cizího jazyka a třetí předmět by byl "povinně-volitelný". Studenti by si museli vybrat mezi matematikou, občanským základem, přírodovědně technickým základem a informačně technologickým základem.

Reklama

Související články

Poslanci dali šanci odkladu státních maturit

Odložení státních maturit z roku 2008 na rok 2010 je stále možné. Předpokládá ho novela, kterou poslanci odpoledne nezamítli, přestože to požadovali sociální...

Výběr článků

Načítám