Hlavní obsah

Senátor Dryml chce kandidovat na místopředsedu ČSSD

Právo, Ludmila Žlábková

Senátor Vladimír Dryml (ČSSD) vyzval celostátní vedení sociální demokracie, aby převzalo osobní politickou odpovědnost za porážku ve volbách a jeho členové odstoupili ze svých funkcí. Ještě v září je podle Drymla nutné svolat mimořádný sjezd strany a zvolit nové představitele. On sám je připraven usilovat o post místopředsedy ČSSD.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Senátor Vladimír Dryml

Článek

„Naše kampaň nereagovala na témata, která preferovali voliči, jako je například aktivní boj s korupcí ve státní správě. Nabízel se pofiderní třináctý důchod, ale neřešilo se například zneužívání sociálních dávek. V kampani se hovořilo, že jsme stranou pro obyčejné lidi, ale lidé nám to neuvěřili,“ tvrdí senátor, podle něhož selhali i lídři jednotlivých krajských kandidátek.

„Nedokázali reagovat na jednotlivá témata v televizních debatách. Kandidátky neobsahovaly žádné nové tváře a nedávaly alternativu k politickým dinosaurům. Ztráta víc než půl miliónu voličů a velké dluhy jsou vážným varováním pro nadcházející podzimní volby,“ upozornil politik, jenž se domnívá, že nyní po prohře, místo rychlého očistného procesu a radikální personální výměny před dalšími volbami, sílí snahy po zakonzervování architektů neúspěchu na svých místech.

Pokud nedojde k rychlým a razantním změnám na celostátní i regionální úrovni, nedokáže sociální demokracie přitáhnout zpět své voliče.

Dryml připomněl, že jeho vztahy s odstoupivším Jiřím Paroubkem nebyly nejlepší. „Přesto to je podle mého jediný sociální demokrat, který unesl svoji osobní zodpovědnost za výsledek voleb a odstoupil,“ řekl Dryml k Paroubkovi a dodal, že to byl právě expředseda, který mu osobně doporučil, aby nezasahoval do předvolební kampaně.

„Pokud nedojde k rychlým a razantním změnám na celostátní i regionální úrovni, nedokáže sociální demokracie přitáhnout zpět své voliče. Chce-li ČSSD uspět, musí pohledět pravdě do očí,“ varuje senátor Dryml, který se v nadcházejících komunálních volbách hodlá postavit do čela kandidátky ve Vrchlabí na Trutnovsku.

K odstoupení vyzval již minulý týden také krajské vedení strany, v čele s poslankyní Hanou Orgoníkovou. Důvodem je neúspěch v parlamentních volbách, které v Královéhradeckém kraji vyhrála ODS. Předsedkyně krajské organizace ČSSD a poslankyně Hana Orgoníková však Drymlovu výzvu odmítla.

Vztahy obou sociálně demokratických politiků jsou napjaté již od konce roku 2008, kdy se podle Mladé fronty Dnes obrátil Dryml kvůli získání kompromitujících informací o Orgoníkové na detektivní agenturu.

Při setkání s domnělým detektivem pak obvinil poslankyni ze zneužívání veřejných peněz. Dryml tvrdil, že se ničeho nezákonného nedopustil a odmítl výzvy k rezignaci. Přesto ho krajští zastupitelé následně odvolali z funkce náměstka hejtmana a krajského radního a vyloučili ho ze zastupitelského klubu ČSSD. Dnes Vladimír Dryml pracuje v krajském zastupitelstvu jako nezařazený.

Reklama

Výběr článků

Načítám