Hlavní obsah

Senát zkritizoval postup Číny v Hongkongu

Senát se ohradil proti násilnému postupu čínského režimu vůči účastníkům demonstrací v Hongkongu, kteří požadují demokratické reformy. Rozhodl o tom ve středu na návrh svého zahraničního výboru, a to jednomyslně až na dva zástupce hnutí ANO, kteří se hlasování zdrželi.

Foto: Achmad Ibrahim, ČTK/AP

Hongkongští policisté zatýkají demonstranta u polytechniky (snímek z poloviny listopadu).

Článek

Horní komora vyjádřila v usnesení znepokojení nad eskalací násilí ze strany čínských pořádkových sil v Hongkongu a vyzvala čínskou vládu ke zdrženlivosti a k dodržování britsko-čínské dohody o správě Hongkongu. Senát rovněž požádal ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby její stanovisko tlumočil čínskému velvyslanci v Praze.

Nahněvaná Čína se mstí, zrušila Česko-čínské obchodní fórum

Domácí

Výbor podle svého předsedy Pavla Fischera (nezávislý) doporučil přijmout stanovisko mimo jiné s ohledem na české zkušenosti s bojem studentů za svobodu a demokracii, především 17. listopadu 1939 a 1989.

Protičínské protesty v Hongkongu trvají už řadu měsíců. Dějištěm odporu proti čínskému režimu byl areál polytechnické univerzity, kde zůstávala v obležení bezpečnostních složek skupina studentů.

Trump podepsal zákony na podporu hongkongských demonstrantů, Čína běsní

Svět

K ukončení policejního obléhání univerzity vyzvali rovněž prodemokratičtí politici, kteří předminulou neděli výrazně uspěli ve volbách do místních hongkongských rad. Volby byly vnímány jako referendum o vládě propekingské správkyně Hongkongu Carrie Lamové a o demokratických reformách, které demonstranti prosazují.

Schválením usnesení první prosincová schůze Senátu skončila. K další se členové horní komory sejdou za týden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám