Hlavní obsah

Senát vrátil Sněmovně zvýšení rodičovského příspěvku, chce ho pro víc rodin

Právo, Novinky, ber, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senátoři nesouhlasí s navýšením příspěvku pouze těm rodičům, kteří rodičovský příspěvek aktivně pobírají. Požadují navýšení o osmdesát tisíc i pro rodiče, kteří příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Senátoři tak podpořili původní návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), který ovšem Sněmovnou neprošel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Článek

Pro změnu hlasovalo ve středu 70 ze 74 přítomných senátorů, ruku zvedli i členové ČSSD a hnutí ANO, kteří se tak postavili proti návrhu vlastní vlády. Žádný senátor nebyl proti.

Zákonodárci vratku zdůvodnili tím, že původní návrh je podle nich diskriminační a rozděluje rodiče na kategorie.

„Neměli bychom měnit pravidla hry uprostřed běhu, a pokud je měníme, tak by se ta nová pravidla měla vztahovat na všechny, kdo se na běh vydali,“ okomentovala to senátorka Šárka Jelínková (KDU-ČSL).

Maláčová: Kompromis pomůže 80 procentům rodičů

Domácí

Vládní návrh, který přiznává více peněz jen rodičům, kteří rodičovskou budou v lednu aktivně čerpat, může být podle ní v rozporu s ústavním pořádkem.

Vládní návrh počítá s navýšením rodičovského příspěvku od Nového roku o osmdesát tisíc, a to na tři sta tisíc korun. Vzrůst by měl také příspěvek pro rodiny se čtyřmi dětmi o sto dvacet tisíc korun.

Rozšíření vyjde stát na další 2,6 miliardy

Novela zákona vyvolala v Senátu rozsáhlou diskusi. „Za příčinu považuji fakt, že se částka dlouhou dobu nevalorizovala, a najednou k tomu dochází skokově. Zároveň je také hranice mezi těmi, kteří osmdesát tisíc dostanou a kteří nikoli, velmi těsná,“ komentoval diskusi senátor Jiří Dienstbier.

Dvě děti po sobě, ale jeden rodičovský příspěvek. Lidé to kritizují

Domácí

Pozměňovací návrh zákona posoudí nyní poslanci, ti ale při projednávání novely v listopadu jakékoli navýšení zamítli. Pokud by však s pozměňovacími zákony Senátu souhlasili, stálo by to stát o 2,6 miliardy korun navíc.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), který v Senátu zastupoval nemocnou ministryni práce Janu Maláčovou, ale rodiče ujistil, že se o případné nenavýšení rodičovské nemusí obávat. Poslanci budou návrh zákona projednávat v úterý 17. prosince. Očekává se, že zákon nabyde účinnosti 1. ledna 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám