Hlavní obsah

Senát vrátil poslancům sociální zákony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři souhlasí se zdvojnásobením rodičovského příspěvku od příštího roku, chtějí ale zpřesnit způsob jeho výpočtu. Proto ve čtvrtek Sněmovně vrátili k novému projednání novelu zákona o státní sociální podpoře. Příspěvek dostávají rodiče od půl roku do čtyř let věku dítěte. Místo nynějších 3635 korun měsíčně by měli dostávat od ledna 2007 přes 7300 korun.

Článek

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) senátní úpravy podpořil.

Výše rodičovského příspěvku má podle novely nově odpovídat 40 procentům průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

Senátoři tuto pasáž doplnili tak, aby se příspěvek vypočítával z platu za celý předchozí rok. V roce 2007 by tak vycházel z loňské mzdy, neboť za rok 2006 průměrná mzda ještě nebude k 1. lednu známa. Průměrná mzda v ČR za loňská tři čtvrtletí činila 18 421 korun měsíčně.

Senát souhlasí se systémem tří dávek, zákon ale také vrátil

Senát také souhlasí s tím, aby v budoucnu nahradily současných 27 dávek pouze tři - příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Počítá s tím zákon o hmotné nouzi. S pozměňovacím návrhem, který se týká legislativně technických formulací, ale vrátil předlohu Sněmovně. Horní komora uznala za dobrý i návrh senátorky ODS Daniely Filipiové, který upravuje formulaci týkající se nároků na dávky u invalidů.

Zákon o hmotné nouzi má nahradit dosavadní zákon o sociální potřebnosti a je provázán s novým zákonem o životním minimu. Životní minimum, z něhož se státní pomoc odvozuje, se má od počátku příštího roku snížit na 3126 korun. Zahrnovat již nebude náklady na bydlení. Ty má řešit zákon o hmotné nouzi, který za sociálně únosné náklady na bydlení považuje částku nejvýše do 30 procent příjmu osoby nebo společně posuzovaných osob, v Praze pak do 35 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám