Hlavní obsah

Senát vrátil poslancům novelu o veřejných zakázkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Novela zákona, která měla zpřísnit dohled nad zadáváním veřejných zakázek, se vrací zpět do Sněmovny. Dnes tak rozhodli senátoři. Z novely chtějí vypustit například povinnost zadavatele zveřejňovat na internetu veškeré informace vztahující se k výběrovému řízení. Podle senátora Václava Vlčka (ČSSD) je toto ustanovení vágní, chybně formulované a nelze ho v praxi použít.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Zadavatel by se podle senátora mohl například dostat do kolize se zákonem o ochraně osobních údajů.

Senát dále navrhl prodloužit ze tří na pět dní lhůtu, v níž musí zadavatel rozeslat uchazečům protokol o konečném výsledku hodnocení. Senát chtěl také vypustit povinnost uchazečů o zakázky předkládat informace o vlastnické struktuře firem. Toto opatření mělo za účel zvýšit průhlednost zadávání zakázek a omezit účast firem, u nichž není jasné, kdo je vlastní.

Zmizet podle přání senátního výboru pro územní rozvoj měla i povinnost uchazečů předkládat seznam zaměstnanců nebo členů statutárních orgánů, kteří v posledních třech letech pracovali u zadavatele a byli v pozici s rozhodovací pravomocí o veřejných zakázkách. Tento návrh ale senátoři neschválili.

Senát chce policii vrátit na stadiony, ale neschválil to kvůli „nepravému přílepku“

Senát oddálil schválení návrhu, aby policie byla přítomna na fotbalových stadionech při rizikových zápasech. Žádné námitky vůči tomu neměl, do novely zákona o podpoře sportu však doplnil změnu zákona o místních poplatcích, podle nichž by obce měly získat právo vybírat poplatek za každý výherní hrací přístroj či podobné herní zařízení na jejich území. Předloha se proto vrací Sněmovně k novému projednání.

Senát chce, aby obce mohly vybírat poplatky nejen za každý hrací automat, ale také za jiné hrací zařízení, které ministerstvo financí povolí na jejich území. Doplnění navrhl senátor ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera. Neobvyklý postup zdůvodnil tím, že tuto senátní úpravu by Sněmovna v rámci novely zákona o loteriích, kterou přijala minulý týden, už nestihla v závěru funkčního období projednat. Úpravu označil za nepravý přílepek vzhledem k tomu, že část výtěžků z loterií je používána na podporu sportu.

Invalidé zřejmě budou opět dostávat životní minimum

Senát v pátek rovněž schválil novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi. Postižení nezaměstnaní lidé by měli mít nárok na dávky životního minima i v případě, že neodpracují povinně stanovené veřejné práce. Už by tak neměli být závislí pouze na dávkách existenčního minima. Počítá s tím novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, kterou v pátek schválil Senát.

Novela má napravit současný stav, kdy invalidé nemohou dostat dávky životního minima, pokud neodpracují povinně předepsané hodiny veřejných prací. Často je ale kvůli svému postižení nemohou vykonávat. Jsou tak odkázaní na dávky existenčního minima, které jsou zhruba o 1000 korun nižší. Dávka existenčního minima byla letos stanovena na 2020 korun, životní minimum pro samostatně žijícího dospělého člověka činí 3126 korun.

Zatím není jasné, kdy se Sněmovna bude vrácenými zákony zabývat. Poslední schůze před volbami již skončila a žádná další jiná zatím oficiálně svolána není. Má se za to, že poslanci by se měli sejít ještě 18. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám