Hlavní obsah

Senát vrátil poslancům malou důchodovou reformu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senát podle očekávání ve středu vrátil do Sněmovny vládní návrh malé důchodové reformy, která zvyšuje věk odchodu do důchodu a mění výpočet výše penzí. Senátoři přidali k zákonu komplexní pozměňovací návrh Zdeňka Škromacha (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Závěrečnému hlasování předcházela rozsáhlá diskuse, v níž senátoři zvolení za opoziční strany kritizovali plánované navyšování věku odchodu do penze. Senátoři připomínali, že někteří lidé se s ohledem na náročnost svých profesí nemusí důchodu vůbec dožít.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) normu obhajoval a připomněl senátorům mimo jiné i zprávu EU, podle níž by Česká republika věk odchodu do důchodu měla zvyšovat ještě rychleji, než je plánováno. Zopakoval rovněž, že bez těchto opatření je systém neufinancovatelný. [celá zpráva]

Škromach oponoval, že se měl kabinet proti doporučení ohradit a následně přednesl komplexní pozměňovací návrh, s nímž se návrh vrátí do Sněmovny.

Původní návrh počítá mimo jiné s tím, že lidé narození příští rok půjdou do penze až v 73 letech. Navyšoval rovněž výši penzí pro ty, kteří do systému přispívali více.

Reklama

Výběr článků

Načítám