Hlavní obsah

Senát vrátil do Sněmovny zákon o veřejných zakázkách. Chce, aby platil později

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Zákon o veřejných zakázkách ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) poslala ve středu horní parlamentní komora zpět do Poslanecké sněmovny. Senátoři požadují, aby norma začala platit později. Účinnost chtějí posunout až na šest měsíců od vyhlášení ve sbírce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

Více času by mělo pomoci uživatelům zákona, aby se na chystané změny dostatečně připravili. Vláda původně navrhovala, aby předloha platila už za tři měsíce od vyhlášení.

Ministryně Šlechtová v Senátu normu hájila s tím, že má zajistit férová pravidla. Proti se dlouhodobě staví opozice.

Místopředseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil míní, že kvůli zákonu přibude spousta sporů. Jeho kolega Pavel Eybert (ODS) se obává, aby tak rozsáhlý zákon, který má 127 stran a 279 paragrafů, byl v praxi dobře použitelný.

„Paní ministryně při projednávání na našem výboru říkala, že by se ho měli všichni starostové naučit tak, aby nepotřebovali služby poradenských organizací. To by bylo fajn. Ale kdyby na naše starosty nedopadala celá řada legislativních předpisů – zákon o obcích, stavební zákon, volební zákony, sociální zákony, občanský zákoník atd.,“ zdůraznil Eybert.

Zákon složitější není, tvrdí Šlechtová

Šlechtová oponovala a tvrdí, že zákon složitější není. Má podle ní sice víc paragrafů, ale ty jsou jednodušší a kratší. Ministryně také uvedla, že je ráda, jak dnešní projednávání dopadlo.

„Senátoři dali pouze jeden pozměňovací návrh. Většina z nich jsou komunální politici a rozumí, jak funguje samospráva,“ reagovala Šlechtová.

Zároveň ale připustila, že posunutí účinnosti by mohlo znamenat postih od Evropské komise. Tři evropské směrnice, které zákon obsahuje, se totiž měly do českého práva dostat do 18. dubna.

Zákon o veřejných zakázkách by měl zadavatelům umožnit vyloučit ze soutěže nespolehlivé uchazeče, zadavatelé budou moci vybrat více hodnotících kritérií, než je pouze nejnižší cena.

Co se má ještě změnit
Za podnět k antimonopolnímu úřadu se bude vybírat poplatek 10 000 korun, aby bylo zabráněno zneužívání této možnosti.
Limit na vícepráce bude 50 procent. Rozsah individuálních změn v rámci dodatečných prací se zvýšil na 50 procent, ale konečná hodnota všech změn v rámci zakázky je maximálně 30 procent.
Povinnost vítězných firem dokladovat své skutečné vlastníky bude podmínkou pro uzavření smlouvy.
Zdroj: ČTK

Související témata:

Foto: ANO

Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Reklama

Výběr článků

Načítám