Hlavní obsah

Senát vetoval změny ve vyplácení sociálních dávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát v pátek večer zamítl opoziční většinou změny v systému sociálních dávek. Nová pravidla by měla podle předlohy platit od příštího roku a týkají se například čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Reformní novela zákonů o pomoci v hmotné nouzi, o sociálních službách a o státní sociální podpoře se vrací do Sněmovny. Vládní koalice může v dolní komoře senátní veto přehlasovat.

Vrátil i prodloužení platnosti balíčku úspor

Senát v pátek také zamítl prodloužení platnosti balíčku úsporných opatření v sociální oblasti stejně jako novelu zákoníku práce. Obě normy se vrátí do Sněmovny.

Soubor opatření, která se týkají například vyplácení nemocenské, rodičovského a sociálního příspěvku či příspěvku na péči, je téměř totožný s balíčkem přijatým loni ve stavu legislativní nouze.

Ústavní soud kvůli formě schválení na návrh opozice platnost přijatých opatření zrušil ke konci letošního roku. Vláda proto balíček předložila znovu, aby úsporná opatření mohla platit nadále. Senátoři to odmítli.

Novela zákoníku práce

Stejně dopadla i novela zákoníku práce, která mění vyplácení odstupného či množství hodin, které bude možné odpracovat na dohodu o provedení práce.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který normy před senátory obhajoval, přiznal, že se zamítavým stanoviskem počítal.

Reklama

Související témata:

Související články

Za kupčení s hlasy budou hrozit až tři roky

Kupčení hlasy voličů se stane trestným činem, za něž bude hrozit až tříleté vězení. Novelu trestního zákoníku, která to zavádí, schválili v pátek senátoři...

Výběr článků

Načítám