Hlavní obsah

Senát umožnil zdanění solární energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senát ve středu posvětil zdanění energie z fotovoltaických elektráren. Návrh zákona poputuje k prezidentovi v podobě přijaté Sněmovnou. Senátoři se totiž nedokázali shodnout na žádné z navrhovaných úprav.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zdanění, kvůli kterému investoři do solárních elektráren hrozí žalobami přinejmenším k Ústavnímu soudu, má podle vlády zabránit skokovému masivnímu zdražení elektřiny v příštím roce.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) senátorům řekl, že ceny elektřiny pro domácnosti by se měla zvýšit pro příští rok maximálně o 4,6 procenta, pro průmyslové podniky o 5,2 procenta.

Je to podle ministra celkem o 11,7 miliardy korun méně, než kolik by domácnosti a firmy zaplatily bez schválení novely. V takovém případě by se totiž cena elektřiny pro domácnosti zvýšila o 11,2 procenta, pro průmysl o 14,5 procenta, podotkl Kocourek.

Elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, bude podle schválené novely po dobu tří let podléhat dani 26 procent. Bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 procenty a zvýší se poplatky za zábor zemědělské půdy. Daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám