Hlavní obsah

Senát schválil zahraniční vojenské mise i odklad značek na přání

• Aktualizováno

Senátoři ve čtvrtek schválili vládní návrh na působení českých vojáků v zahraničních operacích v letech 2015 a 2016 s výhledem do roku 2017. Měli by působit v Afghánistánu, na Balkánském poloostrově i v Africe. Horní komora podpořila rovněž odklad zavedení registračních značek na přání na rok 2016.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Čeští vojáci v Afghánistánu

Článek

Plán na vyslání vojáků obsahuje i možnost nasadit určitý počet příslušníků armády operativně dle potřeb spojenců. O tom by rozhodovala vláda, která by bezodkladně informovala obě komory parlamentu, osvětlil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Prioritním zůstává podle ministerstva působení v Afghánistánu, kde budou čeští vojáci pokračovat ve výcviku tamní armády a policie, podílet se budou i na ochraně spojeneckých vojsk. Kabinet dále počítá s působením českých sil na Balkáně, a to v celkovém počtu do 20 lidí, i v oblasti severní Afriky, Sahelu a Blízkého východu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sněmovna bude plán schvalovat příští týden.

Značky na přání od roku 2016

Senátoři vyslovili souhlas také s odkladem značek na přání a povinného pořizování obrazového záznamu ze stanic technické kontroly. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) senátorům odklad zdůvodnil tím, že spuštění obou novinek od příštího roku by bylo spojeno s řadou problémů při jejich technickém a organizačním zabezpečení.

Zákon, přijatý loni, počítá s tím, že značky na přání nebudou moci obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu. Jedna taková tabulka by měla stát 5000 korun, takže dvě značky na auto vyjdou na 10 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám