Hlavní obsah

Senát schválil rychlejší oddlužení pro děti žijící v dluhové pasti

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Děti žijící v dluhové pasti a dospělí, kteří si své dluhy z dětství přenesli, se nově budou moci oddlužit během tří let ve zrychleném režimu. Novele insolvenčního zákona, která snazší oddlužení umožňuje, dal ve středu zelenou Senát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

„V minulosti bylo možné, aby nespravedlivě vznikaly dětské dluhy. Novela insolvenčního zákona neznamená milost, ale férovou šanci pro lidi, kteří se dostali do dluhové pasti. Nově tak dostanou děti čistý štít,“ řekla na půdě Senátu poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD).

Pokud se nějaký člověk dostal do zadlužení v rámci dětských dluhů, dostane tři roky na to, aby část věřitelům splatil. „Na rozdíl od obecného oddlužení neplatí pro ně tedy pět let, ale pouze tři roky. Nebude pro ně platit ani podmínka splacení třiceti procent,“ doplnila Valachová.

Oddlužení ve zrychleném režimu

Dětští dlužníci tak budou moci dluhy nově splatit ve zrychleném režimu stejně jako senioři či zdravotně postižení. „Je to šance, jak zkrotit dluhy a dostat se z nespravedlivých dluhových pastí,“ uvedla Valachová. Novela také stanoví, že dvě třetiny dluhů musely vzniknout před osmnáctým rokem života.

Dluhy dětem většinou vznikly, pokud za ně rodiče nezaplatili například pokutu za jízdu na černo nebo za ně neuhradili poplatky za telekomunikační služby.

Novelu insolvenčního zákona schválilo ve středu 61 z 67 přítomných senátorů. V červenci ji podpořily také všechny poslanecké kluby ve Sněmovně. Nyní poputuje k prezidentovi, který musí ještě návrh podepsat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám