Hlavní obsah

Senát podpořil registrované partnerství, zbývá Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři podpořili zákon o registrovaném partnerství. Pro hlasovalo 45 senátorů, 14 bylo proti. V horní parlamentní komoře hlasovalo 64 z celkového počtu 81 senátorů. O tom, zda budou moci osoby stejného pohlaví uzavírat státem uznávané partnerství, tak nyní rozhodne prezident Václav Klaus.

Článek

Pokud zákon schválí prezident Klaus, Česko se tak stane první postkomunistickou zemí, která přijme registrované partnerství. V Evropě by ČR byla třináctým státem, jenž by umožnil státem registrované soužití osob stejného pohlaví.

V debatě vystoupili ostře proti přijetí zákona senátoři z KDU-ČSL. Následovali tak kolegy ze Sněmovny, kteří byli jednotně proti svazkům gayů a lesbiček.

Karas: Věřím, že prezident zákon nepodepíše

Informace o výsledku hlasování Senátu neudělala radost jednomu z největších parlamentních bojovníků proti registrovanému partnerství, kterým je poslanec Jiří Karas (KDU-ČSL). "Domnívám se, že pan prezident Klaus jako konzervativní politik zákon nepodepíše," řekl Novinkám Karas.

Poslanec nadále pokládá zákon o soužití gayů a lesbiček za zbytečný. "To, co oni chtějí, lze vyřešit jedinou návštěvou u notáře," uvedl Karas.

Homosexuálové doufají, že Klaus bude následovat zákonodárce

"Nečekali jsem takový hladký průběh, jsme mile překvapeni," řekla ČTK mluvčí Gay a lesbické ligy Kateřina Beňová. Homosexuálové podle ní požádají prezidenta o podepsání zákona ještě dopisem. 

Zástupci homosexuáloů uvítali, že senátní debata nebyla tak vyostřená jako ve Sněmovně.  "To, že zákon prošel velmi výrazně sněmovnou i Senátem, je určité znamení, určitá možnost k zamyšlení. Věřím, že prezident to vezme v potaz," sdělil ČTK Jiří Hromada z Gay iniciativy v ČR.

Registrované partnerství podpořili většinou i senátoři ODS

Zákon většinou podpořili i senátoři z ODS, u nichž před hlasováním existoval otazník nad jejich postoji. Pro podporu registrovaného partnerství se vyslovil například šéf senátorů ODS Tomáš Julínek. "Zákon určitě neubližuje, naopak může prospět," řekl Julínek.

Podle zákona se bude moci registrované partnerství uzavírat na matrice, o jeho zrušení rozhodne soud, registrovaní homosexuálové budou moci dědit v první skupině. Partneři také získají právo na informace o zdravotním stavu partnera a bude pro ně platit vzájemná vyživovací povinnost.

Vzhledem k množství příspěvků, které urážejí lidi se sexuální orientací na osoby stejného pohlaví, byla diskuze u tohoto článku zakázána. Slušným čtenářům se omlouváme.

Anketa

Souhlasíte s přijetím zákona, který umožní státem registrované soužití osob stejného pohlaví?
ano
72,4 %
ne
27,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5020 čtenářů.

ZAZNĚLO V SENÁTU O REGISTROVANÉM PARTNERSTVÍ

Jan Rakušan (předseda senátorů ČSSD)

"Homosexualita není nemoc, a nemůže být tudíž léčitelná. Z mého pohledu patří homosexuální spoluobčané do velké skupiny všech našich demokratických občanů, se všemi právy na lásku, radost ze života, přístup k Bohu, rovnost v zaměstnání."

Jiří Stodůlka (senátor KDU-ČSL)

"V této společnosti skutečně začíná vládnout nikoliv homofobie, ale heterofobie. My, kteří žijeme jaksi tím většinovým způsobem života, jsme něčím téměř méně hodnotným podle našich sdělovacích prostředků. Neustále jsme napadáni pro obrovskou netoleranci. Ale přitom, když se podívám na to, že zde je petice význačných umělců pro podporu tohoto zákona, tito lidé pro mě nejsou vzorem střídmosti a vzorem mravného života, abych tak řekl, v tom, co dokáží předvádět na stránkách bulvárních časopisů, ač je to možná někdy i jejich osobám nezasloužené."

Jaroslav Kubera (senátor ODS)

"Je na tom trochu s podivem, že nejvýraznější podporovatelé zákona jsou ti, kteří, není tomu tak dlouho, tyto lidi vyhazovali z práce, zavírali, protože to byla tehdejší ideologie. A teď najednou říkají, že je to bezvadné a že je plně podporují. Teprve když jsme déle pohovořili na výboru se soudružtičkou (Kateřinou) Konečnou, tak z ní vypadlo, jak to vlastně je. No my jsme si prý spočítali, že to je milion voličů. Tak to si spočítala KSČM. Pan premiér Jiří Paroubek si spočítal, že to je půl miliónu voličů. ODS, ta je skromná, počítala, že to je asi 300 tisíc voličů. Lidová strana, ta si to nespočítala, protože zřejmě mezi nimi jich moc nebude, ti nám to spočítají."

ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám