Hlavní obsah

Senát neschválil ústavní novelu o rozšíření kompetencí NKÚ

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nebude moci kontrolovat hospodaření krajů a obcí. Horní komora parlamentu ve čtvrtek po čtyřhodinové debatě neschválila ústavní novelu o rozšíření kompetencí úřadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Návrh se už nebude vracet zpět poslancům. V případě ústavního zákona je totiž potřeba souhlas obou komor parlamentu a Sněmovna nemůže Senát přehlasovat.

Pro schválení novely byla potřeba třípětinová většina přítomných senátorů, tedy 41 z 68 osmi přítomných. Ruku jich zvedlo pouze 37.

NKÚ měl podle novely získat možnost kontrolovat kromě krajů a obcí i firmy s majetkovou účastí či podílem státu.

Kontrol je moc, vadilo senátorům

Senátorům však vadilo, že kontrol je v poslední době hodně. „Já s tím nemám problém. Ale jiná nesmyslná kontrolní oddělení různých ministerstev by tím pádem měla být zrušena,“ řekl například předseda klubu Starostů a nezávislých Jan Horník.

Podotkl, že dnes je velmi těžké pracovat na úřadech, ať už jako zastupitel, radní, či zaměstnanec. „Zejména na odborech, kde se vede účetnictví – když vás stíhá kontrola za kontrolou, neděláte nic jiného, než že pro ně pořád připravujete podklady,“ zdůraznil Horník.

Reklama

Výběr článků

Načítám