Hlavní obsah

Senát na ombudsmana navrhl Křečka a Šabatovou

Praha

Zástupce ombudsmana Stanislav Křeček a jeho předchůdkyně v této funkci Anna Šabatová se dnes stali senátními kandidáty na veřejného ochránce práv. V tajné volbě neměli protikandidáty. Křeček získal 36 z 64 odevzdaných hlasů, Šabatová o hlas více. Křečka nominoval také prezident Miloš Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zástupce ombudsmana Stanislav Křeček

Článek

Nového ombudsmana za Pavla Varvařovského, který na tuto funkci v prosinci rezignoval, vybere z obou adeptů Sněmovna. Učinit tak má do poloviny února.

Křeček ve své nominační řeči uvedl, že na světě existuje zhruba stovka ombudsmanů, ale každý má zákonem stanovenu trochu jinou pravomoc. Úkolem českého ombudsmana podle něj není nahrazovat práci orgánů veřejné správy, ale upozorňovat na jejich postupy, které nejsou v souladu se zákonem. Podle Křečka je také ombudsmanovým úkolem přesvědčit občany, že je tu někdo, kdo se jejich drobných práv zastává.

Také podle Šabatové je funkce ombudsmana založena k ochraně "malých práv" občanů. Je to současně instituce, která může posílit důvěru lidí ve veřejné konání a veřejnou správu.

Foto: Petr Horník, Právo

Anna Šabatová

Šabatová se o zvolení veřejnou ochránkyní práv uchází již potřetí. Před čtyřmi lety se dvakrát ucházela o místo po zesnulém Otakaru Motejlovi, kterému dělala zástupkyni. V červnu 2010 byla Senátem navržena na ombudsmanku spolu s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou, Sněmovna tehdy žádného z kandidátů nezvolila.

V srpnu 2010 Šabatová prohrála v Senátu nominační souboj s bývalým ústavním soudcem Varvařovským a předsedou pražské židovské obce Františkem Bányaiem.

Reklama

Výběr článků

Načítám