Hlavní obsah

Senát letos neodmítl žádný zákon z Poslanecké sněmovny

Senát letos neodmítl žádný zákon, který dorazil z Poslanecké sněmovny. Ze sedmi desítek projednávaných předloh jich ale 15 navrhl pozměnit. Pomohl také naplnit Ústavní soud a vybral novou předsedkyni Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Horní komora prožila letošek ve stabilním složení, pravidelná obměna třetiny senátorů ji čeká až příští rok v říjnu. Mezi ústavní soudce senátoři dopomohli bývalému šéfovi Soudcovské unie Jaromíru Jirsovi a také Josefu Fialovi z brněnské právnické univerzity. Ústavní soud tak zůstal kompletním.

Novou předsedkyní Úřadu pro ochranu osobních údajů zvolil Senát bývalou ústavní soudkyni Ivanu Janů. Senátoři jí dali přednost před inspektorem úřadu Josefem Vaculou. Janů počátkem září nahradila Igora Němce, který po dvou funkčních obdobích už znovu kandidovat nemohl.

Nejdiskutovanější byl registr smluv

Senátoři se letos sešli celkem ke 12 schůzím, na nichž projednali přes 70 zákonů přijatých dolní parlamentní komorou. Z nich v 56 případech umožnili jejich přijetí, k 15 ale uplatnili své výhrady.

Zřejmě nejdiskutovanějším z nich patřil zákon o registru smluv. Senátoři odmítli uzákonit zneplatnění smluv, které by nebyly uveřejněny v tomto registru. Nezveřejnění chtěl trestat jen pokutou ve výši nejméně 10 tisíc korun a kontrolu svěřit Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Poslanci to ale odmítli a prosadili, že nezveřejněné smlouvy budou do budoucna neplatné.

Sněmovna naopak souhlasila se senátní úpravou rozdílení daňových výnosů mezi stát, obce a kraje. Obce by tak měly dostat od roku 2017 vyšší podíl z vybrané daně z přidané hodnoty, zároveň však přijdou o podíl na dani z příjmů od podnikatelů a všech fyzických osob, které podávají daňové přiznání.

Senátorské návrhy se nelíbily

Do schvalovacího procesu horní komora vyslala letos jen jeden senátorský návrh, který se týká územní příslušnosti soudních exekutorů. Dva senátorské návrhy, které měly upravovat povinné ručení a financování České televize, naopak Senát odmítl.

Na personálním složení jednaosmdesátičlenné horní komory se letos nepodepsaly volby ani jiné neplánované odchody. ČSSD si tak v horní komoře udržovala vůdčí postavení díky 33 senátorům. Z vládních stran pak má KDU-ČSL ve své frakci 11 členů a ANO pět.

Pozici druhé nejsilnější frakce drží ODS se 14 senátory. Šestičlenné zůstaly kluby Starostů a nezávislých a Strany práv občanů, která drží s komunisty. Strana zelených o svůj klub záhy po jeho loňském povolebním vzniku přišla a její zástupci tak patří mezi zbývajících šest senátorů bez klubového zázemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám