Hlavní obsah

Senát je v obležení hazardní lobby, bijí na poplach VV

Právo, rsk

Věci veřejné (VV) žádají co nejdříve schůzku špiček vládní koalice k napravení chyb, které vznikly tento měsíc při schvalování změn zdanění hazardu ve Sněmovně. Ve čtvrtek to řekl novinářům předseda véček Radek John s tím, že koalice by se měla dohodnout na společném postupu při jednání se Senátem, který může normu změnit. Přitom to byli i tři poslanci VV, kteří hlasovali pro mírnější zdanění hazardu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

Johna uvedl, že byla chyba, že ostré podmínky zdanění hazardu nebyly odhlasovány. Podle něj je klíčové, aby koalice napravila i výpadek poplatku 20 tisíc korun za hrací automat, čímž rozpočtu vznikla škoda dvou miliard korun.

„Žádáme svolání K9, aby se znovu jednalo o zdanění hazardu a financování sportu a řešit to, jak společně jednat se Senátem. Nekoordinované výlety jsou naprosto nesmyslné. Senát je v totálním obležení hazardní lobby, stojí se tam fronty,“ prohlásil.

VV chtějí dělení "fifty fifty"

Podle poslance Josefa Novotného (VV) současná úprava zaručuje 40 procent výnosu z hazardu pro sport přes státní rozpočet, 20 procent pro obce a a 40 procent budou loterijní společnosti rozdělovat pro dobročinné účely samy. VV navrhují, aby se daňové výnosy rozdělovaly rovným dílem padesát na padesát mezi stát a obce, koaličně domluvený návrh počítal s 30 procenty pro stát a 70 procenty pro obce.

Podle Novotného je třeba najít takové řešení, které oddělí výnosy z hazardu od společnosti. Za chybu označil to, když je sport je financován z hazardu, ale i to, že obce budou na hazardu závislé a že z něj budou mít 2,5krát vyšší příjmy.

„Oba extrémy se musí odstranit, neposuneme se dál, dokud to nevyřešíme,“ podotkl Novotný s tím, že nyní společenské dopady hazardu se dají vyčíslit 40 miliardami korun ročně, zatímco zdanění hazardu je v tuto chvíli pouhých šest miliard.

Předseda poslanců véček Vít Bárta doplnil, že se zákonodárci VV po blamáži ve Sněmovně dohodli na tom, že „žádný poslanec nebude podporovat řešení, aby hazard rozděloval peníze na dobročinné účely“. Doplnil, že véčkaři žádají jasné garance pro financování českého sportu a TOP 09 nařkl z toho, že „chtěla obce financovat na úkor českého sportu“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám