Hlavní obsah

Senát chce od vlády mimořádné úsilí v případu chlapců odebraných v Norsku české matce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři ve středu schválili usnesení, v němž žádají kabinet, aby vyvinul „mimořádné úsilí” k vyřešení případu dvojice chlapců, kteří byli v Norsku odebráni české matce. Senátoři zároveň vyzvali ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) k jednání s norskou stranou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátorka Zuzana Baudyšová

Článek

Senátoři svým apelem navázali na požadavek Sněmovny, která před měsícem uložila kabinetu žádat od norských úřadů vysvětlení, proč byli David a Denis Michalákovi před téměř čtyřmi lety odebráni matce. [celá zpráva]

Členové horní komory nepřistoupili na návrh Zuzany Baudyšové (za ANO), aby bylo předmětem jednání přímo vrácení obou chlapců jejich matce či české rodině.

Baudyšová také chtěla, aby Zaorálek jednal se svými norskými protějšky ještě před 20. lednem, kdy by se prý už mohlo začít jednat o adopci obou chlapců norskými zájemci. I Baudyšová nakonec dala přednost návrhu šéfa komory Milana Štěcha (ČSSD), který byl přijat téměř jednomyslně.

Norská sociální služba odebrala českému páru syny v květnu 2011 po udání z mateřské školy pro podezření z pohlavního zneužívání, které se ale neprokázalo. V únoru 2012 norské úřady přesto zbavily rodiče práva na péči. Děti se dostaly ke stálým pěstounům, každé teď žije v jiné rodině. Matka může syny vidět dvakrát ročně po dvou hodinách. Norské soudy její dřívější odvolání odmítly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám