Hlavní obsah

Senát chce dvouletý odklad pro zavedení elektronických receptů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Elektronické recepty by podle Senátu měly nahradit papírové až od roku 2020, nikoli od příštího roku. Senát to ve středu schválil v senátorské novele o léčivech, kterou nyní posoudí vláda a Sněmovna. Změnu se kvůli tomu podle kritiků nepodaří přijmout včas do konce letošního roku.

Foto: Novinky

Pro lékaře je eRecept administrativní zátěž.

Článek

Poukázal na to i ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Připomněl, že Sněmovna v úterý obdobný návrh poslanců ODS odmítla kvůli nesouhlasnému postoji ANO a ČSSD projednat věc přednostně.

Ministr ujišťoval senátory o tom, že první rok po spuštění povinných eReceptů bude podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv víceméně koordinační. Příští rok by tak měli byli sankcionováni pouze ti lékaři, kteří by systém sReceptů bojkotovali a nepřipojili se k němu. Ludvík také uvedl, že o připojení do systému eReceptů požádalo 47.500 ze zhruba 53 000 lékařů a stomatologů.

Novelu předložilo devět senátorů v čele s Vladimírem Plačkem (ČSSD). Obávají se toho, že spuštění povinných elektronických receptů od začátku příštího roku by mohlo prohloubit nedostatek praktických lékařů v malých městech a na venkově. Zastánci odkladu včetně bývalé ministryně zdravotnictví Milady Emmerové upozorňovali na to, že systém je nepřipravený a má výpadky.

eRecept

eRecept je lékařský předpis vystavený v elektronické podobě, který je uložen do tzv. Centrálního úložiště elektronických receptů (CÚER).

Lékaři musí od ledna 2018 elektronicky evidovat všechny vydané recepty. Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007, dosud byly dobrovolné.

Podle ministerstva je elektronizace zdravotnictví nevyhnutelná a zabrání například falšování receptů. Sytém by v budoucnu měl být schopen kontrolovat, jestli pacient bere správné léky, nebo zda je nevhodně nekombinuje.

Vytvoření systému vyšel SÚKL na 14 miliónů korun, provoz stojí 100 000 korun měsíčně.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon v roce 2007. Vytvoření systému a jeho čtyřletá podpora a rozvoj stál Státní ústav pro kontrolu léčiv 14 miliónů korun, provoz pak 100 000 korun měsíčně. Systém eRecept počítá s odbavením až 130 miliónů receptů za rok, nyní je to asi 70 miliónů papírových receptů.

Reklama

Související články

Lékaři i zubaři odmítají eRecepty

Česká lékařská komora chce, aby nová Poslanecká sněmovna co nejdříve zvážila odklad povinného elektronického receptu a aby poslanci k rozhodnutí využili třeba...

Lékaři: eRecept skoro nic neumí

Od 1. ledna budou mít lékaři podle zákona povinnost používat elektronický recept. Tomu se ale většina zdravotníků brání, kromě nadbytečné administrativy...

Výběr článků

Načítám