Hlavní obsah

Seminář o ústavní žalobě na Zemana měl dovzdělat poslance. Přišli jen čtyři

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Poslance čeká ve čtvrtek hlasování o ústavní žalobě na prezidenta Miloše Zemana. V pondělí se k tomu v prostorách Sněmovny koná seminář, kterého se účastní přední ústavní právníci a odborníci. Poslance ale téma zřejmě moc netáhne, dorazili jen čtyři.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman 2. září 2019 na Základní škole Slezská v Třinci.

Článek

Seminář nese název „Klíčové aspekty ústavní žaloby na prezidenta“. Pod záštitou místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Pikala (Piráti) ho spolupořádá platforma Rekonstrukce státu. Mezi hosty jsou přední ústavní právníci Jan Kudrna, Jan Kysela, Martin Štefek, Jan Wintr a Jindřiška Syllová a Robert Zbíral.

Z poslanců dorazil pouze již zmiňovaný Pikal, poslanec TOP 09 Dominik Feri a pirátští poslanci František Navrkal a Tomáš Martínek. V publiku ještě zasedli tři senátoři.

„Je osvěžující se vedle četných vypjatých politických debat zúčastnit i debaty odborníků na ústavněprávní kontext návrhů žaloby a žalobních skutků. Škoda jen, že účast kolegů byla vzhledem k poslaneckému dni nízká,” sdělil Novinkám Feri.

Právníci diskutovali například o tom, jestli je ústavní žaloba na Zemana motivována politicky. „Prezident republiky je podle mě politicky neodpovědný. Nemůžete ho žalovat, protože se vám nelíbí. Musíte z toho udělat právní delikt. Jestli jste k tomu byli motivováni politicky, to je věc druhá,“ prohlásil Jan Kysela z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Poslanci rozhodnou ve čtvrtek

Senát ústavní žalobu na Zemana schválil na konci července. Poslanci by ji měli řešit ve čtvrtek. Aby se ústavní žalobou vůbec zabýval Ústavní soud, muselo by pro ni zvednout ruku 120 poslanců.

To při současném rozložení Sněmovny není moc pravděpodobné. Předpokládá se, že hnutí ANO, komunisté, SPD a minimálně část ČSSD žalobu nepodpoří. Ústavní žalobu na prezidenta inicioval senátor Václav Láska (Senátor 21), který ji v pátek hájil i před poslanci. Prezidentovi je v návrhu žaloby vyčítáno osm prohřešků.

Senátorům vadí, že dlouho odmítal odvolat ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Dalším prohřeškem podle senátorů je, že Zeman nechal vládnout bez důvěry menšinový kabinet Andreje Babiše. Prezident podle nich „vytvořil situaci, kdy vláda bez důvěry vládla bez jakékoliv odpovědnosti.“

Proti Ústavě podle senátorů bylo i to, že Zeman odmítl jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho, jak chtěla ČSSD. Černínský palác dočasně řídil ministr vnitra Jan Hamáček.

Žaloba se věnuje i několik let starým záležitostem. Senátorům se nelíbí, že Zeman v roce 2013 jmenoval vládu premiéra Jiřího Rusnoka, ačkoliv ve Sněmovně existovala ustálená většina, která mohla kabinet sestavit a podpořit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám