Hlavní obsah

Šéfové BIS a NBÚ chtějí skončit

Novinky, Naďa Adamičková, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Růžek a ředitel Nejvyššího bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec jsou již dlouhou dobu trnem v oku některým ministrům. Na konci minulého týdne jsme přinesli informace, podle kterých se je vláda chystala odvolat. Růžek i Kadlec však Špidlův kabinet předstihli. Oba nabídli premiérovi své rezignace.

Foto: Jan Čermák

Plukovník Schuch při krátkém vyhodnocení s velitelem čety VP

Článek

Šéf BIS čelili kritice ministrů kvůli kauze nedávných odposlechů ministrů Jaroslava Tvrdíka a Stanislava Grosse a Kadlec kvůli bezpečnostním prověrkám, za které zodpovídá. Ministr vnitra Gross dnes Právu řekl, že Růžkovy úvahy bere na vědomí. Odmítl však spekulace, že snaha o odvolání Růžka i šéfa NBÚ Tomáše Kadlece není výsledkem jejich špatné práce, nýbrž rozporů mezi ním a premiérem Špidlou.

Premiér Vladimír Špidla je totiž považován za Růžkova ochránce. V poslední době byl však v jeho ochraně na vládě osamocen.

Růžek diplomat, Kadlec do firmy

Informace, že jsou pozice Růžka a Kadlece nahnuté, potvrdil Právu již na konci minulého týdne zdroj z bezpečnostní komunity. Podle informací Práva se počítá s tím, že by Růžek dostal po odchodu z funkce nějaký diplomatický post, Kadlec by měl údajně zamířit do vedení některé firmy se státní účastí. Podobná praxe je běžná i ve světě. Stát se obvykle postará o lidi, kteří disponují citlivými informacemi.

Reklama

Související články

Po bombovém vyděrači pátrá i BIS

Po olomouckém bombovém anonymovi, který vydírá stát, pátrá kromě policie také Bezpečnostní informační služba (BIS). Spolupracujeme s útvarem pro odhalování...

Špidla: BIS nesledovala Tvrdíka ani Grosse

Podle premiéra Vladimíra Špidly postupoval ředitel BIS správně, když v odmítl sdělit poslancům, zda ministrům Jaroslavu Tvrdíkovi a Stanislavu Grossovi byla...

Výběr článků

Načítám