Hlavní obsah

Šéfka žalobců vyhodila kontrolu, bála se úniku ze zkoumaných spisů

Právo, Jakub Troníček
Praha

Hloubkovou kontrolu u pražských městských žalobců, kterou v pondělí nařídilo Vrchní státní zastupitelství v Praze vedené Stanislavem Mečlem, provázel kromě mediální přestřelky mezi vedením obou institucí i ostrý konflikt přímo při přebírání citlivých spisů. Šéfka městského státního zastupitelství Jana Hercegová totiž podle zjištění Práva odmítla jednomu z vyslanců nadřízené instituce vyžádané spisy vydat a z budovy ho vyhodila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvod? Z vrchního státního zastupitelství pro ně přišel kromě dalších i žalobce Peter Pješčak, tedy muž, který je podezřelý z úniku citlivých informací.

Pikantní na celé věci je přitom fakt, že dokument, který měl Pješčak podle přesvědčení jeho bývalého šéfa a předchůdce Mečla Vlastimila Rampuly vynést médiím, se přímo týkal Hercegové.

Šlo totiž o dopis, ve kterém pražská městská státní zástupkyně instruovala podřízené, jak se mají stavět ke sledované korupční kauze bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS).

„Mohu potvrdit, že městská státní zástupkyně odmítla jednomu ze státních zástupců Vrchního státního zastupitelství v Praze předat vyžádané spisy a další materiály, a to z důvodu jeho možné podjatosti, kterou namítla, a též z obavy z možného úniku informací z předávaných trestních spisů,“ řekla k tomu Právu mluvčí Hercegové Štěpánka Zenklová.

Zároveň dodala, že spisy pak byly předány jiným pracovníkům vrchního zastupitelství.

Pješčak v současné době čelí kvůli úniku dokumentu kárné žalobě, kterou na něj podal ještě před svým odvoláním právě Rampula, Nejvyšší správní soud ji ještě neprojednal.

Odmítla předat vyžádané spisy z důvodu možné podjatosti státního zástupce
Štěpánka Zenklová, mluvčí žalobců

Konflikt mezi Hercegovou a Pješčakem ilustruje napjatou atmosféru, která mezi oběma úřady v současné době panuje. Vedení městského zastupitelství už počátkem týdne označilo kontrolu, kterou nařídil Mečl, za účelovou, a její výsledky proto předvídatelné. Osm vedoucích pracovníků městského státního zastupitelství ve svém prohlášení uvedlo, že odmítají plošnou a programovou skandalizaci své práce.

Mečl kritiku odmítl s tím, že prověrka je standardní a v souladu se zákonem.

Jeho mluvčí v této souvislosti uvedla, že vrchní státní zastupitelství disponuje některými znepokojivými poznatky ohledně postupu podřízených žalobců.

Hloubkovou kontrolou se budou zabývat členové sněmovního bezpečnostního výboru. Předseda VV Radek John svolal na 21 února mimořádné zasedání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám