Hlavní obsah

Šéfka odborů: Co nevybojujeme, nebudeme mít

– PRAHA

V pondělním on-line chatu na Novinkách byla hostem předsedkyně odborů státních zaměstnanců Alena Vondrová. Odboráři se v pátek na jednání se zástupci vlády nedohodli na tom, o kolik by měly příští rok stoupnout mzdy pro státní zaměstnance. Vláda hájí maximální nárůst o 1,5 procenta, zatímco odbory požadují pětiprocentní nárůst.

Článek

Na pondělním chatu Novinek Vondrová požadavek nárůstu mezd potvrdila, a to dokonce o 6 procent, při inflaci 4 - 4,5 procent. 

"Platy těchto zaměstnanců zdaleka nedosahují platů zaměstnanců se srovnatelnou kvalifikací v privátním sektoru. Stát se již nyní potýka se značnou fluktuací. Je obtížné zajistit zaměstnance v určitých profesích jako jsou stavební inženýři, vodohospodáři, právníci, IT pracovníci, zdravotní sestry a další, a to i v oblastech s relativně vysokou nezaměstnaností," poznamenala ke svým požadavkům.

Vondrová dále doporučuje, aby platy byly valorizovány průběžně tak, aby zajistily mírný růst reálných platů státních zaměstnanců, s tím že se budou průběžně optimalizovat počty zaměstnanců.

Není vyloučena stávka

Ohledně možnosti jít do stávky upozorňuje, že stávka musí mít většinovou podporu. "Čeští zaměstnanci si bohužel stále neuvědomují, že co si nevybojují, to nebudou mít. Více sebevědomí a statečnosti by českým zaměstnancům prospělo," řekla Vondrová.

Pokud rozhovory o mzdách definitivně zkrachují, jsou odbory připraveny protestovat, nevylučují ani stávku.

Odmítání vládní reformy veřejných financí

Odbory zásadně odmítají Sněmovnou schválenou reformu veřejných financí. Reformní návrhy prý nesměřují jedním směrem - ke snížení deficitu veřejných financí, ale k co nejrychlejšímu snížení daní, a to hlavně u nejvyšších příjmových skupin obyvatelstva.

Reklama

Související články

Školské odbory hrozí stávkou

Stávkovou pohotovost vyhlásily v úterý školské odbory a jsou připraveny jít do stávky. Nelíbí se jim totiž, že vláda nereaguje na jejich protesty proti...

Výběr článků

Načítám