Hlavní obsah

Šéfem úřadu na ochranu soukromí bude Kaucký. Pozastavil se nad mýtem i e-rouškou

Praha

Předsedou Úřadu pro ochranu osobních údajů bude bývalý státní tajemník na ministerstvu vnitra Jiří Kaucký. Senát mu ve čtvrtek dal v tajných volbách přednost před místopředsedou úřadu Josefem Prokešem.

Foto: Senátu Kancelář, ČTK

Jiří Kaucký

Článek

Kaucký v čele úřadu nahradí Ivanu Janů, jejíž funkční období skončí příští týden.  Předsedou úřadu se stane po jmenování prezidentem Milošem Zemanem.

Sedmačtyřicetiletý právník Kaucký, kterého prosazovala ODS, v tajných volbách dostal 34 hlasů z 59 odevzdaných. Prokeše volilo 22 senátorů, oznámil předseda senátní volební komise Jaroslav Větrovský (za ANO).

Na podzim budou moci hlasovat i lidé v karanténě, Senát souhlasil

Domácí

Kaucký v nominační řeči uvedl, že osobní údaje by měly být uchovávány pouze v nezbytně nutné míře. V této souvislosti se pozastavil nad shromažďováním údajů v rámci elektronického dálničního mýta nebo nad projektem e-rouška v rámci takzvané chytré karantény, který je podle něj „z hlediska nakládání s osobními údaji velmi nebezpečný”.

Až desetimilionové pokuty 

ÚOOÚ je nezávislý správní úřad dohlížející na ochranu osobních údajů, který vznikl před 20 lety. Má za úkol především bránit zneužívání osobních dat. Může kvůli tomu kontrolovat veřejné instituce i soukromé firmy, které s těmito údaji pracují.

Za porušení zákona může úřad uložit až desetimilionovou pokutu a nařídit zničení shromážděných údajů.

Měření teploty v práci je oprávněným zásahem do integrity člověka, vyhodnotil úřad

Koronavirus

Úřad řídí předseda, kterého jmenuje a případně odvolává prezident na návrh Senátu. V čele úřadu se dosud vystřídali tři předsedové. Prvních pět let vedl ÚOOÚ Karel Neuwirt, který se předtím podílel na přípravě zákona o ochraně osobních údajů.

Reklama

Výběr článků

Načítám