Hlavní obsah

Šéfem nového policejního útvaru chce být zatím jen Mazánek

Právo, ČTK, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do nabídkového řízení na šéfa nové Národní centrály proti organizovanému zločinu se podle informací Práva z důvěryhodného zdroje přihlásil pouze jediný vysoce postavený policista. Je jím ředitel celostátní kriminální policie Michal Mazánek, jehož jméno se v této souvislosti skloňovalo nejčastěji.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Do soutěže o šéfa nové Národní centrály proti organizovanému zločinu se podle informací Práva přihlásil pouze ředitel kriminální policie Michal Mazánek

Článek

Nový šéf by měl útvar vytvořený spojením protikorupční

Nový šéf by měl útvar vytvořený spojením protikorupční policie (ÚOKFK) a protimafiánské jednotky (ÚOOZ) vést od

1. srpna.

O tom, zda jím bude Mazánek, či někdo jiný, rozhodne jediný člověk – náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Zdeněk Laube, tedy autor chystané policejní reorganizace v podobě sloučení dvou útvarů. Tomu vydá své doporučení komise, která podle všeho zasedla právě ve středu.

„Stanovisko komise, která nabídkové řízení realizuje, je doporučující, konečné rozhodnutí je pak na funkcionáři s personální pravomocí, což je v tomto případě Zdeněk Laube,“ sdělila ve středu Právu mluvčí prezidia Jana Macalíková s tím, že tento náměstek je ale do konce týdne pryč, proto bude jasněji až v tom příštím.

Doplnila, že pokud by z nabídkového řízení nevzešel žádný kandidát, vyhlašuje prezidium výběrové řízení, do kterého se mohou přihlásit také policisté z nižších tarifních tříd než z desáté, které se týkalo zmíněné nabídkové řízení.

Sám Mazánek nechtěl potvrdit, zda se o novou pozici uchází. Většinu kariéry strávil ve Středočeském kraji, kde byl do konce loňského roku náměstkem krajského ředitele. Podílel se například na vyšetřování takzvaných orlických vražd, vedl také speciální tým vyšetřovatelů, který se zabýval neobjasněnými případy vražd.

Reklama

Výběr článků

Načítám