Hlavní obsah

Šéf ÚOOZ k exposlancům: Nevzdáváme se, jejich obvinění upravíme

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyšetřovatelé z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) už upravují texty obvinění tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy, jejichž stíhání v pátek zrušil nejvyšší žalobce Pavel Zeman. Právu to v reakci na Zemanovo rozhodnutí řekl šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

Článek

„Určitě se nevzdáváme, budeme muset ty zahajovačky (usnesení o zahájení trestního stíhání, pozn. redakce) upravit a už na tom samozřejmě pracujeme. Chceme, aby to pokračovalo dál, pak ale bude záležet na názoru státního zástupce, který nyní vyšetřování vede, a my pro něj shromažďujeme důkazy,“ uvedl v pátek Šlachta.

S nynějším Zemanovým rozhodnutím o zrušení obvinění Tluchoře a spol. podle svých slov počítal.

„Tam ani nešlo přes rozhodnutí Nejvyššího soudu jít jiným způsobem než stíhání těch tří zrušit, jiná cesta tedy nebyla,“ konstatoval Šlachta.

Na druhou stranu ale kvitoval, že nejvyšší státní zástupce u ostatních obviněných stížnosti zamítl a jejich stíhání bude probíhat dál.

„Je dobře, že i další instance, tedy Nejvyšší státní zastupitelství, potvrdila náš právní názor, že je tam podezření ze spáchání trestné činnosti,“ dodal Šlachta.

Nejasný rozsah imunity

Trojice poslanců figuruje v kauze spolupracovnice expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. Do případu minulý týden zasáhl Nejvyšší soud, který kvůli poslanecké imunitě rozhodl o částečném vynětí exposlanců z pravomoci policie a žalobců. Všichni tři byli minulý týden propuštěni z vazby, kde strávili zhruba měsíc.

Žalobci chtějí dokázat, že minimálně část jednání o instalaci poslanců do polostátních firem byla vedena mimo půdu Sněmovny, a imunita se na ně proto nevztahuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám