Hlavní obsah

Šéf Tatry čelí obvinění z uplácení, hlavním svědkem je exministr Barták

Právo, ČTK, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie obvinila z korupce v souvislosti se státními zakázkami šéfa české pobočky automobilky Tatra Ronalda Adamse. Napsala to v úterý Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na mluvčího Tatry Vladimíra Bystrova. Podle deníku je hlavním svědkem proti Adamsovi bývalý vicepremiér a ministr obrany Martin Barták. Ten je přitom sám obviněn z korupce a jedním ze svědků v případu je právě Američan Adams.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda představenstva Tatry Ronald Adams

Článek

"Ronald Adams byl zadržen a obviněn z úplatkářství. Stíhání stojí na svědectví Martina Bartáka," řekl deníku Bystrov. Barták podle něj v rámci vlastní obhajoby vypověděl, že za ním na výstavě zbraní přišel Adams a naznačil mu, že má jakési speciální fondy na zařízení armádních zakázek. "Pan Adams je zadržený a v úterý by měl soud rozhodovat o jeho případném vzetí do vazby," dodal Bystrov.

„Mohu potvrdit, že soud dnes (v úterý, pozn. red.) bude rozhodovat v neveřejném zasedání o 61letém muži, návrh na jeho vzetí do vazby už jsme dostali,“ potvrdila Právu mluvčí soudu Gabriela Stočková. Adamse převezou k soudu z brněnské policejní cely. Podle policejních informací má být Adams usvědčován nejen výpovědí Bartáka, ale i dalších svědků. Podle současné právní kvalifikace mu hrozí až pět let za mřížemi.

Společnost Tatra považuje návrh na uvalení vazby za nezákonný. "Tatra je přesvědčena, že zahájení stíhání, opírající se výhradně o tvrzení osob již dříve obviněných z trestných činů přijímání úplatku a podvodu a o tvrzení jejich nejbližších spolupracovníků, je nedůvodné, postup policejního orgánu nestandardní a návrh na uvalení vyšetřovací vazby nezákonný," sdělila firma.

Dosud bylo vše naopak

Dosud byla situace opačná. Bývalý velvyslanec USA v České republice William Cabaniss a manažer Tatry Duncan Sellars uvedli, že právě Barták jako náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové žádal v roce 2008 ve Washingtonu milióny v souvislosti se zakázkou pro armádu na nákup vozů Tatra. Adams pak sdělil, že mu "prostředník někoho vysoko postaveného" tlumočil vzkaz z ministerstva, že pokud Tatra zaplatí pět milionů dolarů (100 miliónů Kč), nebude mít problémy.

Foto: Pavel Karban, Právo

O čtyři měsíce dříve než měla, už na konci června, splní Tatra zakázku 556 středně těžkých automobilů pro českou armádu.

Bývalý ministr Barták je trestně stíhán spolu s majitelem zbrojařské firmy MPI Group Michalem Smržem. Policie je obvinila loni na podzim, Bartáka z korupce v souvislosti s nákupem automobilů Tatra pro vojsko, Smrže z podvodu. Nynější zadržení Adamse dozoruje jiné státní zastupitelství než vyšetřování Bartáka se Smržem, napsal deník. Šéfka ostravských žalobců Zlatuše Andělová podle MfD o zadržení důležitého svědka Adamse nevěděla.

Deník napsal, že Adams podle Bartákova svědectví nabízel "speciální fondy" mezi 5. a 7. květnem 2009 v Brně. To bylo přitom až rok po schůzce ve Washingtonu, kde měl o úplatek údajně žádat Barták.

V kauze jde o dodávku terénních nákladních vozidel za 2,7 miliardy Kč. Tatra nezvítězila ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo - s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl. Smlouvu podepsala Tatra s ministerstvem obrany v polovině prosince 2006, kdy ještě Barták na ministerstvu nepůsobil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám